|
Forum |
|
|
15329. | Odnośnie wpisu numer: 15325 Ty, Iławiak!
Lepiej skomentuj czerwonych faszystów z fizjonomią UBoli z Radyjaaa
Pieska. Po same pachy robią ubaw z posła Adama. Fuj! Po stokroć fuj! |
|
| (czarno)widz |
| Sobota 18-04-2009 |
|
15327. | |
|
| Konoha76 [ingerencja: moderator] |
| Susz, Sobota 18-04-2009 |
|
15326. | Odnośnie wpisu numer: 15325 Panie Iławiak! Nie "Panie Synowiec", a "Szanowny Panie Redaktorze".
Tak zwracamy się do Pana Jarosława Synowca. Pan jesteś głąb, impertynent i cham bydlęcy..., co wyrarażam bardzo powściągliwie. |
|
| TAJNY |
| Sobota 18-04-2009 |
|
15325. | Panie Synowiec, my caly czas czekamy na Pana komentarz odnosnie
Pana Posla [...] |
|
| ilawiak! |
| Sobota 18-04-2009 |
|
15324. | Odnośnie wpisu numer: 15322 Gruby! Uwazaj, bo ci ręka uschnie. Nie unoś łapy na przedstawiciela ludu Bożego, zdrowego duchem Polskiego Narodu. Jeszcze Pan Bóg nie skarał cię? Przyjdzie na ciebie ogień szatana. |
|
| DUCH PIŁSUDSKIEGO |
| Sobota 18-04-2009 |
|
15322. | Odnośnie wpisu numer: 15318 Męczennik jest głópszy niż konstytucja przewiduje |
|
| gruby |
| Sobota 18-04-2009 |
|
Odp. | Choćby spróbuj tylko uzasadnić swoje zdanie.
Bo samo wrzucenie inwektywki nie wnosi niczego. |
|
| moderator |
| Sobota 18-04-2009 |
|
15320. | Czy wiedza ludzie z Kuriera, ze u Szynaki w Ilawie zwalniaja
dyscyplinarnie zwiazkowcow np. szefa ilawskiej organizacji
"SOLIDARNOSC" [...]. |
|
| wojownik |
| Piątek 17-04-2009 |
|
Odp. | Jeśli prawdą jest owa powiastka, to niech się główny
zainteresowany, czyli szef zakładowej „Solidarności”,
ozwie do redakcji. Nie jesteśmy w stanie sprawdzać
każdą plotkę. |
|
| moderator
redakcja@kurier-ilawski.pl |
| Sobota 18-04-2009 |
|
15319. | Odnośnie wpisu numer: 15315 „(...) I niech już tak zostanie”.
Amen, Panie Tomaszu. |
|
| Jarosław Synowiec |
| Piątek 17-04-2009 |
|
15318. | Aż przykro słuchać, jak Polacy świętują Zmartwychwstanie. Jaką drogą i dokąd zdąża polski naród?
Jezus zmatwychpowstał. Trzeba uczcić. Najlepiej oblać. Przecież święconkę nie strawisz bez wody.Trzeba ja oblać, I suto, i ochoczo, i wesoło. Oblać wodą nieświęconą
Tak żeby miasto całe słyszało szli. Szli na rezurekcje, naćpani, a huchali kwasem i Wyborową. Szli zaczepiając niewinnych przechodniów. Nawet po policje nie dzwonili. bo i po co.
Jezusie Nazareńczyku! Oni idą do ciebie. Zobacz jak cię Polacy kochają.
JANIE PAWLE II! Mowiłeś im: Niech zstąpi Duch Twój, tej Ziemi. I zstapił, ale duch szatana. JANIE PAWLE II! Ty wstydziś się Polaków. A tak ich kochałeś.
Narodzie Polski! Dok ąd zmierzasz i kim jesteś? Stadem zwierzyny, która patrzy jak wrogowie pożerają twoje dziecko?
Janie Pawle II - napomnij nas Polaków, bo sami się nie nawrócą. |
|
| Męczennik |
| Piątek 17-04-2009 |
|
15317. | Odnośnie wpisu numer: 15293 "Tylko w samej niemieckiej Bawarii nasi sąsiedzi niczym krety wiercą ponad 400 otworów do złóż gorących wód geotermalnych. Strategia energetyczna zakłada tam całkowitą rezygnację z energetyki atomowej do 2030 roku. Polskie zasoby tych złóż należą do największych w Europie i jednych z największych na świecie. W porównaniu z niemieckimi są ponad trzykrotnie większe. (...) A co u nas?
Rząd planuje budowę dwóch elektrowni atomowych korzystając z francuskiej technologii, kiedy Niemcy wycofują się z energetyki jądrowej, a światowe złoża uranu się po prostu kończą. Ekipa Tuska cofnęła przyznane już środki w wysokości 27 milionów złotych na odwiert geotermalny w Toruniu. Kiedy zawzięty redemptorysta kontynuował prace, próbowano je zablokować nie udzielając zgody na publiczną zbiórkę pieniędzy. (...)
Wczorajsza Gazeta Wyborcza donosi z radością: Toruńska policja bada, czy przy pracach nad odwiertami geotermalnymi dla fundacji ojca Rydzyka nie doszło do przestępstwa. Istnieje podejrzenie, że wykonawca robót nielegalnie odprowadzał solankę do Wisły. Zezwolenie na odprowadzanie solanki do Wisły firma „Jasło” realizująca projekt miała do 26 marca. Ktoś doniósł, że trwało to ponoć o cztery dni dłużej.(...)" |
|
| zainteresowany |
| http://wolnemedia.net/?p=14252 |
| Piątek 17-04-2009 |
|
15316. | Odnośnie wpisu numer: 15245 Fragment programu Agrobiznes (16.04.2009.) z informacjami, że UE
pomimo protestów przyznała firmie Monsanto ostatecznie patent na świnie. Czym to się może skończyć, możemy się dowiedzieć w filmie "Świński Patent" [odnośnik poniżej] |
|
| zainteresowany |
| http://www.youtube.com/watch?v=eICrIxDTngM |
| Piątek 17-04-2009 |
|
15315. | Odnośnie wpisu numer: 15311 "... Posiadam określona kompetencję komunikacyjną, rozumianą za Hymensem jako zdolność do przekazania intencji własnych i rozumienia intencji innych. Czyli, moja interpretacja dla mnie osobniczo znaczy więcej niż intencja Orlicza. Moje czyli, że mam zawsze rację".
Czyli że, rozparcelowując pana Kleinę z polskiego na nasze, on - a zali - odczytać raczył, a i nawet potrafił, więcej, niźli ja zdołałem napisać, bądź też opisać. Miło mi z tego powodu jest niezmiernie, ponieważ, jak powiadają od czasu do czasu żyworodne wróble (również te z żywopłotów) z określonym ilorazem (niekoniecznie inteligencji tychże), sztuka pisania w ściśle określonym stopniu przekłada się na sztukę czytania. Piszemy sobą i czytamy sobą. Choćby i psychologicznie. Choćby na kolanie. Zawsze jednak czynimy to subiektywnie, przez pryzmat naszych wcześniejszych lektur i doświadczeń życiowych.
Znaczący problem jednak pojawia się w chwili, kiedy zaczynamy spoglądać na świat wyłącznie oczyma naszych lektur i wątpliwej jakości idoli, ideologii, lub wręcz przez tkwiące w oku szkiełko porażki - głusi na podszepty kwilących gdzieś spod czaszki resztek racjonalizmu. Choćbyśmy się nie wiadomo jak starali, to i tak przecież nie uda się nam uturlać z piasku odpowiedniej jakości rzemyka do bata, ni tym bardziej rzemienia do roli masochistycznego batożenia. Proponowałbym raczej wykorzystać ów piasek (choćby i psychologiczny) do roli najprostszego czasomierza, a indycze korale wystawiać na pokaz tylko i wyłącznie w zalotach, czyli dla jaj.
Biorąc pod uwagę powyższą (stosowaną) domniemanologię moją jako niedoszłego, niespełnionego ornitologa i człowieka o (nie)określonej kompetencji komunikacyjnej, czy tym bardziej konsumpcyjnej, pokuszę się o stwierdzenie, że rzeczywiście pan Kleina ma zawsze rację... I niech już tak zostanie. |
|
| Tomek Orlicz |
| Piątek 17-04-2009 |
|
15314. | Dzien wczesniej przed ogolnopolska premiera obejrzalem w Olsztynie w kinie Helios film "General Fieldorf" w rezyserii Bugajskiego. Jesli chociaz czastke dorownam Generalowi, to powiem na koniec mojego zycia, ze godnie zakonczylem ten ziemski bieg...
Tyle mi potrzeba...
Przeciez teraz latwiej, 17 lat temu odeszli na wschod nasi Bracia spod czerwonej gwiazdy, nikt nie przeszkadza w umilowaniu wolnosci.
Za trzy tygodnie Swieto naszej Konstytucji 3 Maja. Uczcijmy to swieto wywieszajac flage narodowa w kazdym domu,w kazdym mieszkaniu..
Poczujemy sie wolni i solidarni z naszymi bohaterami narodowymi .
Niemal kazda nasza rodzina polska ma swojego bohatera,ktory stawial czola agresji z zachodu czy ze wschodu...
Apeluje do Pana Burmistrza naszego miasta Ilawy, Panow Poslow Ziemi ilawskiej, by nie szczedzili wysilkow, aby godnie czcic to wielkie swieto.
Niech bedzie to swieto szczegolne dla kazdej ilawskiej firmy. Kto nie wywieszal flagi w poprzednich latach - niech to uczyni uroczyscie w tym roku.
Potrzebne jest pospolite ruszenie..Tak nie duzo trzeba. Tez osobiscie to uczynie. Niech sie swieci 3 Maj. |
|
| Latarnik z Sienkiewicza |
| Piątek 17-04-2009 |
|
15313. | Bartoszewski nawet nie jest magistrem, a był promotorem wielu prac
magisterskich na KUL-u w Lublinie. I nikt tu nie kwestionuje dyplomów
jego magistrantów. Proszę o odbranie tytułów magisterskich wszystkim
jego seminarzystom. Tymczasem czepiają się wykształciuchy Zyzaka. |
|
| KARDYNAŁ |
| Czwartek 16-04-2009 |
|
15312. | Odnośnie wpisu numer: 15298 Jeżeli ty "Polokokta" (ale dziwne pseudo) nie widzisz różnicy pomiędzy dość ograniczonym byłym posłem SLD a obecnym posłem PO P. Liskiem, to składam wyrazy współczucia. Wszystkich byś odrzucił, bo są z Iławy,
nie jest to przypadkiem regionalna bezinteresowna zawiść ? |
|
| Zenek |
| Czwartek 16-04-2009 |
|
15311. | Odnośnie wpisu numer: 15301 Pan Jarosław Synowiec napisał: "Gdzie wyparowała Natasza?"
Jest, czyta forum, a głównym jej zajęciem jest obcowanie z przyrodą, która w obecnym okresie jest wielce intrygująca i dostarcza wielu wrażeń, tak estetycznych jak również intelektualnych.
Stwierdzenie przez starego ogra z Lubawy, że "Natasza to Synowiec!", uwłacza rzeczywiście Panu Jarosławowi Synowcowi i w związku z tym łącze się z nim w bólu.
Pan Andrzej Kleina jest postacią barwną, niestety i jego wynurzenia [...]zaskakiwały mnie niepomiernie i powodowały określone reakcje z mojej strony. Oto jedno z jego wynurzeń, po przeczytaniu którego, wrzuciłem sobie na luz.
"[...] Posiadam określona kompetencję komunikacyjną, rozumianą za Hymensem jako zdolność do przekazania intencji własnych i rozumienia intencji innych. Czyli, moja interpretacja dla mnie osobniczo znaczy więcej niż intencja Orlicza. Moje czyli, że mam zawsze rację". |
|
| Natasza_Pegeerówka |
| Czwartek 16-04-2009 |
|
15310. | Na oczach iławskich wyborców pada mit Żylińskiego, jego [...], jego niezawodna miłość do tej ziemii. W taki sposób kończą ludzie władzy, którzy weszli na salony w gumowych butach prosto od betoniarki lub od tartacznej rzagi. W pewnym momencie tym osobom wydaje się, iż należą do elity, z zadatkami na kierowanie społeczeństwem. Ich wielkość wydaje się im naturalna. Tacy trafili nam sie posłowie. |
|
| Męczennik |
| Czwartek 16-04-2009 |
|
15309. | Odnośnie wpisu numer: 15306 Wlasnie dotarla do mnie ta straszna wiadomosc!
Odszedl od nas WIELKI CZLOWIEK - Stanislaw Cejrowski.
To dzieki niemu (byl pierwszym dyrektorem festiwalu "Zlota Tarka")
mamy taka piekna impreze w mojej ukochanej Ilawie. Nie zapomne cieplego, sympatycznego i oddanego pasjonata jakim byl Stasiu.
Czesc Jego pamieci! |
|
| emigrantka |
| Hannover, Czwartek 16-04-2009 |
|
15308. | Odnośnie wpisu numer: 15307 Bo w temacie spłacania długów wszyscy jesteśmy równi przed Bogiem
i Prawem. Na co Pan Poseł liczył? Czyżby, że ktoś mu podaruje wbrew
swojej woli? A może, że się upiecze? Skandal, skandal proszę Państwa! |
|
| Aleksandra |
| Czwartek 16-04-2009 |
|
15307. | Po tym, co usłyszałem z wypowiedzi prokuratora w temacie Aleksandry
Ż[...] żony posła Adama, napawa mnie zdumieniem, a jako wierny jego zwolennik - jestem zbulwersowany. Widzę zatem działania ze strony małżonków nieuczciwe w stosunku do wierzycieli. |
|
| wirus |
| Czwartek 16-04-2009 |
|
15306. | Wieczorem 14 kwietnia br. zmarł w Ełku Stanisław Cejrowski (69), jeden
z najbardziej zasłużonych działaczy i animatorów polskiego jazzu.
Jeszcze tydzień temu zabierał głos na Walnym Zjeździe Polskiego Stowarzyszenia Jazzowego. Potem był na Mazurach w odwiedzinach świątecznych u siostry. We wtorek nagle poczuł silne bóle brzucha, o godz. 16 wezwano pogotowie, lekarz doradził odpoczynek. Cejrowski położył się do łóżka o 19. Pół godziny później zasnął na zawsze. Pogrzeb odbędzie się w sobotę 18 kwietnia o godz. 10 w Pelplinie (koło Tczewa).
Był barwną postacią polskiego środowiska jazzowego, jednym z najbardziej przedsiębiorczych działaczy, człowiekiem niezwykle pracowitym, o niespożytych siłach i determinacji.
Drogi Staszku! Trudno wyliczyć wszystkie Twoje liczne zasługi, wiele Tobie zawdzięczamy, będzie nam Ciebie bardzo brakowało. |
|
| Paweł Brodowski, Jazz Forum |
| Czwartek 16-04-2009 |
|
15305. | Odnośnie wpisu numer: 15300 "Otóż mnóstwo głosów (wszędzie!) jest negatywnych Galerii"
Sprecyzuj, proszę, słowo "mnóstwo". Znam inne opinie i też
jestem "za" Galerią. |
|
| Eskulapski |
| Czwartek 16-04-2009 |
|
15304. | Odnośnie wpisu numer: 15302 Handel jest najbardziej prymitywnym sposobem na życie i rozwój miasta, szczegolnie tego miasta, Iławy.
Towary muszą zejść, a skąd ludzie wezmą pieniądze? Polecą do Irlandii, Anglii? Decydenci, którzy w Iławie stawiają na handel, jako dziedzinę gospodarczą, są w głebokim błędzie, a nawet obłędzie. Ludzie pytają się o pracę w zakładach produkcyjnych, poważną pracę, a oni nam mówią, że handel zmniejsza bezrobocie. Kpiny z Iławian.
Owszem, każda praca ma wartość, ale by poważnie kraj, region, myślał
o rozwoju, musi P R O D U K O W A Ć i sprzedawać. Iława 20 lat temu postawiła na stolarstwo, niestety, zakłady w złych rękach padły, a ludzie poszli na bruk. |
|
| Filozof z PO |
| Czwartek 16-04-2009 |
|
15303. | "Są akcje o których nie powinniśmy wiedzieć" - powiedział Lisek.
A co powinniśmy wiedzieć o PO, UE, Premierze , Prezydencie, Sikorskim , Macierewiczu , Kwaśniewskim ... Lisku . Skoro ukrywa się rzeczy takie
jak "więzienia CIA w Polsce", to co jeszcze się ukrywa i po co? |
|
| zainteresowany |
| http://wiadomosci.wp.pl/kat,90354,title,Sa-akcje-o-ktoryc... |
| Czwartek 16-04-2009 |
|
15302. | Odnośnie wpisu numer: 15300 Stek bzdur, przykro mi! Sklepy firmowe to rzeczy porównywalne cenowo z niefirmowymi w Iławie, a do tego bezsutanne promocje i obniżki -końcówki kolekcji, wymiana spodni czy T-shirtów na nowe - to przyciąga do nich wszędzie! Może ruszy pan tyłek poza powiat i zerknie tu i tam!Chyba że miał pan na myśli firmowe butiki Armaniego czy Coco Chanel, ale nie posądzam aż tak szerokiego myślenia! |
|
| Parabella |
| Czwartek 16-04-2009 |
|
15301. | Gdzie wyparowała Natasza?
Andrzej Kleina, czyli „niedoszły psycholog” z Lubawy (wszak sam o sobie wiele razy tak powiadał), dawniej jeden z felietonistów Kuriera, postawił niedawno taką oto diagnozę wszem i wobec:
„Natasza to Synowiec!”
Gdy sobie o tym przypomnę, to (z nutą zadumy) sam już nie wiem, co
dla Andrzeja było w życiu bardziej dotkliwe – biznes drobiowy? Sport samochodowy? Czy jednak psychologia niespełniona z pomieszaniem
fantazji własnych w publicystyce...?
Przykro słuchać takiego Andrzeja – zwłaszcza, że był on dla mnie kimś więcej niż tylko felietonistą... |
|
| Jarosław Synowiec |
| Czwartek 16-04-2009 |
|
15300. | Skoro chcecie nastrojów, jakie odczuwają Iławianie na okolicznośc budowy "galerii sklepów", to proszę bardzo.
Otóż mnóstwo głosów (wszędzie!) jest negatywnych Galerii. Mieszkańcy powiadają, że stoiska w Galerii zawładną firmy bogate, że będą tam towary markowe, czyli bardzo drogie. Czują się oszukani. Natomiast tych, którzy byli pomysłodawcami sposobu wykorzystania miejsca po mleczarni, czeka gorzka zapłata.
Budowa tego obiektu była w Iławie języczkiem u wagi w sprawie właściwej oceny naszych decydentów. |
|
| TAJNY |
| Czwartek 16-04-2009 |
|
15299. | Idąc do wyborów, nigdy nie sugierujcie się sondażami i tym, co mówi
"ulica". Niebezpieczne jest dla demokracji i stosownego wyboru ludzi na posłów, czy inne stanowiska, jest słuchanie programów telewizyjnych, a szczególnie stacji skrajnych politycznie, takich jak RADIO MARYJA czy TVN24. Daję tylko przykład tych stacji. Inteligentny człowiek powinien znać, owszem, i opinie skrajne, a nie wsłuchiwać się tylko w jeden głos, choćby nim był - jak niektórzy chcą - GŁOS NIEBIOS.
Iławianie mogą być spokojni, ponieważ w stosownym czasie poznają kandydatów alternatywnych. |
|
| TAJNY |
| Czwartek 16-04-2009 |
|
15298. | Pchajcie Liska jak pchaliscie Uminskiego a bedzie znowu szloch na tym forum. Powodzenia ziomale. |
|
| polokokta |
| szuflandia, Środa 15-04-2009 |
|
15295. | Żadnego czczenia polskich, ani innych bohaterów nie może byc w UE.
W "traktacie wersalskim` unijnym to zapisane. Nareszcie wychodzi
prawda o podległości Polski Europejskiej K[...]. |
|
| DUCH PIŁSUDSKIEGO |
| Środa 15-04-2009 |
|
15294. | Odnośnie wpisu numer: 15292 Sądzę tyle, że należy go osądzic, by za czyn zły kara go spotkała . Takich przystojniaczków, złodziei jest setki. Jakoby gęba inteligenta nie ma nic do rzeczy. Oni wybralii taką drogę życiową, widząc jak z góry przykłady idą, tylko że w krawatach i białych rękawiczkach wykonywane. Tych z góry niewielka kara spotyka więc próbuje...W moim państwie byłby bardzo szybko osądzony, kara byłaby krótka 4-6miesięcy w wiezieniu z pracami społecznymi publicznie wykonywanymi. Jeśli odmowiłby, to zmniejszamy racje żywnościową i obiadzik, aż do to skutku. Jeśli wybrałby głodowanie, to na własną zgubę, bez lekarskiej pomocy. |
|
| wirus |
| Środa 15-04-2009 |
|
15293. | Odnośnie wpisu numer: 15288 15285 15282 Zabierzcie dowody osobiste głupcom, aby nie mogli głosować na łajdaków. Politykom-karierowiczom zabierzcie mandaty. Nie zabierajcie Babciom, bo one Was dobrze wychowały i na pewno chcą dla Was dobrze. Polityka to marketing. Sami widzicie nieudolnych, samolubnych przez nas wybranych. Czy nie możecie naprawdę wysilić się sami przed głosowaniem i pomyśleć, kto ma Was reprezentować? |
|
| Hans Kloss 007 |
| Środa 15-04-2009 |
|
15292. | Co sądzicie odnośnie 19-latka złapanego za kradzieże?
Wygląda na przystojnego młodzieńca, a robi takie rzeczy... Wiele takich przypadków jest na świecie, ale 19 lat - to jeszcze dziecko. Jaką on ma przyszłość przed sobą.
Zawsze mnie takie rzeczy dziwią. Ale taka jest rzeczywistość... |
|
| ryba |
| http://www.kurier-ilawski.pl/jedynka |
| Środa 15-04-2009 |
|
15290. | Odnośnie wpisu numer: 15288 S[...]m na wyzwiska od bolszewików, s[...]m też na takich kosmopolitów
jak Qba. Takimi Polska stać nie będzie i nie powstanie.
Żadna sztuka powiedzieć narodowi: Otworzyliśmy wam wrota do Europy. Tam na was praca czeka. Odwaga w tym, żeby iśc do źrodeł pod prąd i powiedzieć: Zostańcie w Polsce w naszych zakładach pracy, trzeba orać polską glebę, tu siać i sprzątać. Najprościej zostawić żony z dzieckiem, rodziców starych i przyjechać na głosowanie, by pozwolić na eutanazję starych, niepotrzebnych rodaków.
Dla takich wszystko jedno, kto zabił Popiełuszkę, kto wymordował kwiat polskiej inteligencji. Wam to jest zbędne. A wiecie dlaczego? Bo gdyby tamci przeżyli, nigdy nie odważylibyście się pluć na Polskę i zgnilibyście na gnojowisku własnego ścierwa. |
|
| DUCH PIŁSUDSKIEGO |
| Środa 15-04-2009 |
|
15289. | Nie było Kuriera dziś rano (6:00) w kiosku przy ul Niepodległości [Iława]. Zaspaliście? No i mam całą środę do bani... |
|
| dojeżdżający |
| Środa 15-04-2009 |
|
Odp. | Sprawdziliśmy tę sytuację.
Samochód, który akurat obsługuje tę trasę, był
w saloniku parkowym około godziny 6:05, a więc
należą się przeprosiny. I dziękujemy za sygnał. |
|
| moderator |
| Środa 15-04-2009 |
|
15288. | Odnośnie wpisu numer: 15285 Wreszcie mamy glos w imieniu Ilawian. To jest uprawniony glos patrioty z Ilawy. Moze on wiele uczynic dla naszego miasta. To nie jest zadna bolszewicka retoryka, a normalny glos czlowieka przejmujacego sie losem Ilawy. Wolanie wyplywajace z samego serca - sol Ziemi Ilawskiej.
Musicie to przyjac do wiadomosci i jako nieliczni oponenci takze musicie sie podporzadkowac, odradzajacej sie z upodlenia, rozumnej, demokratycznej wiekszosci, ktora nareszcie rozwija tu w Ilawie swoje skrzydla.
Biedny forumowiczu probujesz bolszewickich sposobow, by zamknac nam usta. Jesli tak, to emigruj wraz z poslem Liskiem do Ewropejskowo Sajuza. I zostaw nas Ilawian w spokoju.
Duch Nila Fieldorfa siega tez do Ilawy... On usposabia nas do czynienia dobra i sprawiedliwosci tu, na tej Ziemi, ilawskiej Ziemi... |
|
| Latarnik z Sienkiewicza |
| Środa 15-04-2009 |
|
15286. | Odnośnie wpisu numer: 15285 Kiedy Żyliński startował do kolejnych wyborów z Maśkiewiczem, wtedy
też mówiłem w imieniu Iławy, że "wszyscy" nienawidzą i czekają, aby
"załatwić" go przy urnie. On, i tacy jak ty, powiadali, że nie mów w imieniu całej Iławy. Prawdy w tym tyle, że głosów 2 tysiące nazbierał,
czyli jednak nie cała Iława na Maśkiewicza głosowała. Wówczas tobie
podobni powiadali to samo, co Ty mówisz dziś mnie. A więc spokojnie.
Mów sobie jak chcesz, ale ja jestem pomiędzy iławianami i nastroje
mam jak na dłoni. |
|
| TAJNY |
| Wtorek 14-04-2009 |
|
15285. | Odnośnie wpisu numer: 15283 Z jakiej racji wypowiadasz się w imieniu ogólu iławian?!
Ja też jestem z Iławy - i co, masz moje upoważnienie?!
Co to jest za jakaś bolszewicka retoryka?!
Dlaczego Kurier dopuszcza takich zadymiarzy na forum?! |
|
| Qba |
| Wtorek 14-04-2009 |
|
15284. | Odnośnie wpisu numer: 15282 Dojrzały 17-tek okazuje się nagle 27-latkiem, ale przecież, wszystko to jedno ile ma lat [...], a to: kto za nim stoi?! Kolejny wybieg do młodego pokoleniania, które na własnym grzbiecie nie doznało upokorzenia i nie wie co to jest POLSKA i obrona Jej.
WZYWAM WAS DZIS, TU I TERAZ. BROŃCIE POLSKI, BY POLSKĄ BYŁA.
Obecnie kraj nasz ma braki w żywności: importuje cukier, mleko i miód. To wy wyśmiewalicie odwieczne hasło Polaków: Polska krainą mlekim i miodem płynąca. Nasz kraj nie może pochwalić się żadnym produktem technicznym wysokiej klasy, konstrukcjami, maszynami, samochodami, nawet motocyklami i rowerami, gdyż ci na których głosowaliście dawniej, jak bieleccy, balcerowicze, suchoccy, frasymiukowie, wówczas mówili:
"Na co nam taka produkcja przecież wszytko jest na świecie gotowe,
a my to kupimy". To dzięki temu lobby, które optowało za rozwojem tylko komunikacji drogowej, a likwidacją kolei żelaznej, mamy w Polsce dramat na drogach. Przy tejże okazji nie uchodzi nie wspomnieć o tym, że
Pan Frasymiuk jest właścicielem i kieruje firmą, która posługuje się
600 tirami.
Wy młodzi nadal jesteście pod wrażeniem jeszcze ideologii "wyzwolenia" Platformy. Polska staje sie pariasem narodów, zaś wy rządzącym pomagacie. Emigracja z Polski dopiero przed wami. Przekonacie się. |
|
| Męczennik |
| Wtorek 14-04-2009 |
|
15283. | Odnośnie wpisu numer: 15282 Ty gościu siedź w tym swoim Luksemburgu i nie pokazuj się kosmopolito w Polsce. Nie czepiaj się Kurskiego i nie przyrównuj Liska do niego, bo nie o to w tej chwili chodzi. Jeden i drugi to nędza.
My Iławianie mamy swego człowieka na posła, i ani ty, ani nikt w góry nie bdzie nas pouczał na kogo ma Iława głosować. Nasz Komitet Obywatelski już działa i pracuje w temacie. |
|
| TAJNY |
| Wtorek 14-04-2009 |
|
15282. | Witam Was kochani, mam nadzieje, iz swieta spedzilismy w rodzinnej atmosferze.
Gwoli sprowstowania, urodzilem sie w 1982 roku i mam 27, a nie 17 lat,
jak to wskazywala liczba pod moim ostatnim wpisem. Nie wiem dlaczego aplikacja przekrecila te liczby.
Jesli chodzi o pytanie, ile lat juz znam Posla Liska, moja odpowiedz brzmi: 10 lat.
Chcialbym podkreslic, jedno, iz nie widze logiki w porownywaniu desantu jakim jakim jest Posel Kurski z lokalnym Poslem Liskiem. Posel Kurski i inni przyjezdni nie zna regionu Waszego i nie wiem kiedy ostatni raz byl u Was w miescie, co moga powiedziec na temat potrzeb miasta i regionu.
Pozdrawiam. |
|
| Andrzej Mankowski
andrzej_mankowski@poczta.onet.pl, lat 42 |
| Luksembourg, Wtorek 14-04-2009 |
|
15281. | Odnośnie wpisu numer: 15273 Analiza tekstu 17-latka z Luksemburga wskazuje na znana technologie kampanijna PO, wsparta pieniedzmi podatnika oczywiscie. Platforma posluguje sie mlodymi ludzmi jak prostytutkami (prosze wybaczyc styl Niesiolowsiego). Mlodziez nasza traktuje jak janczarow. Wykorzystuje mlodych jak judasz za srebrniki, by przekupic na swa strone nic za to nie czyniac dla mlodych Polakow. Tekst tego nieszczesnego Luksemburczyka jest tego krzyczacym przykladem...
W ostatnich 2 latach dokonal sie najwiekszy eksodus mlodych Polakow za granice... Widocznie tzw. 17 latek z Luksemburga dziekuje za to PO, ze jest nie w Polsce a w Luksemburgu. Raczy udzielac nam swoich rad za judaszowe srebrniki... i czyni to brutalnie nie mieszkajac tu... Taka jest w swej istocie PO, ktora na kleczkach wpraszala sie do wygnanych Polakow o wsparcie w ostatnich wyborach.
Niech jedzie za glosami do Polakow na Kolymie i do Syberii... Moze tam znajdzie sie jakis 17-latek i wystosuje apel do ilawian, by zaglosowali na Liska...
HANBA i tylko HANBA. |
|
| Krzyk z obrazu |
| Wtorek 14-04-2009 |
|
15280. | Odnośnie wpisu numer: 15266 15267 Skoro za słabe są związki posła Krzysztofa Liska z Iławą, aby startować do europarlamentu, to podstawcie za niego Henryka Lisaja. Ten mocniej zakorzeniony jest w Eylau.
Podobny charakterologicznie do Kurskiego. W Europie też potrzeba pajaców... A Iławie zaoszczędzimy kolejnego bałaganu. |
|
| tubylec |
| Poniedziałek 13-04-2009 |
|
15279. | Żyliński w ostatnim tekście palec ostro w d...e Liskowi trzyma. Ąle on ma swój interesik. Lansuje kolesia do Parlamentu Europejskiego, aby drogę wolną mieć za rok na posła.
Panie Żyliński! Panu już nic nie pomoże, nawet Msza Św. zamówiona w katedralnym kościele i przez Kardynała odprawiona. Pan już poslem nie będziesz.
My iławianie obudziliśmy się z letargu, nasz rycerz również powstał ze snu. Koniec tych rządów pseudo-demokratycznych. Mamy własnego z Komitetu Obywatelskiego Kandydatów na Burmistrza i Posła. Są nimi kobieta i meżczyzna znni w Iławie, ale tacy ktorzy nigdy jeszcze nie byli nawet radnymi. Nigdy nie będą nimi Hordejukowa, Żyliński i Ptasznik.
Życzymy wam zdrowia. |
|
| TAJNY |
|
15278. | Z całego świata zjechali iławianie na święta. Poszli gromadnie odwiedzić
groby swych bliskich, acz administrator cmentarza przy ulicy Ostródzkiej
nie wiedział o świętach. Nie sprzątnął.
Pierwszego dnia świąt, już od rana, odwiedzających witały hałdy śmieci, przerastające wielkością ustawione skromne pojemniczki. Śmieci walały się wszędzie wokół miejsc ich gromadzenia. Wstyd i hańba!!! Wstyd po trzykroć!!!
Kto odpowiada za ten skandal ? Wziął pieniądze na sprzątanie? Odda? |
|
| gość |
|
15277. | [...] sprawdzie brata [...] jak donosił na brata.
A teraz przypisuje się to [...]. |
|
| kolonista |
|
15276. | Odnośnie wpisu numer: 15273 Ile miałeś gościu lat, jak poznałeś Liska?
Proszę nie ośmnieszac siebie i nas, skoro dziś masz lat 17.
Znajdź głubszych od siebie i twoich przydupasów z PO. |
|
| Filozof z PO |
|
15275. | Odnośnie wpisu numer: 15273 Do Luksembourga!
Czy Ty, jako 17- latek, nie jesteś za młody, aby pouczać dorosłych wyborców, a ponadto coś mi się wydaje, że jeszcze nie nabyłeś praw wyborczych?
Osobiście posłowi Liskowi jakby co to wskazuję paleć środkowy za wypowiedź z przed kilku miesięcy, jakoby on nie był zobowiązany do pomocy regionowi iłwskiemu z racji zajmowanego wysokiego stanowiska
w sejmie. |
|
| (czarno)widz |
|
15274. | Odnośnie wpisu numer: 15273 ...." to lokalny patriotra, ile bylo pieknych akcji zorganizowanych z jego pomocy ?"
Nie miaszaj gościu, gdyż w mętnej wodzie łatwo ryby łowic. My Iławianie takich durnot już nie posłuchają. Ze niby mówisz o akcjach pięknych. Szukaj głubszych od siebie, to może posłuch będziesz miał. JUż skończyły się czasy, abyśmy głosowali na "łbów" wstawionych na listy przez polityków z Warszawy albo z Gdańska. Żadan Lisek, ani Szczygło u nas w Iławie bynajmniej, nie przejdzie. My tylu swoich mamy też znających nawet lepiej niż wasz Lisek języki, nie gorzej wykształconych, niż wasz Bielecki, czy inny liberał, nie bój się gościu o Iławian. Patriotów też swoich mamy, co tu żyją i z nami troski dzielą. Iławianie już wybrali.
Z Bogiem gościu! |
|
| Męczennik |
|
15273. | Kochani,
Sledze od czasu do czasu wydarzenia opisane w Kurierze Ilawskim. Kilka lat temu mialem przyjemnosc odwiedzic wasze piekne miasto i zobaczyc mozliwosci ktore tkwia w tym miescie.
Chcialbym powrocic do dyskusji o wyborach do Europarlamnetu, i Waszych potencjalnych Europoslow.
Juz dzisiaj stawiam swoj glos na Posla Krzysztofa Liska z uwagi na:
- jest z Waszego regionu, wychowal sie tam, mieszkal, rodzina pracowala w regionie
- on sam i jego firma Campus Travel placila wlasnie tam podatki, zatrudniala pracownikow,
- to lokallny patriotra,ile bylo pieknych akcji zorganizowanych z jego pomocy ?
- jest teraz poslem i Szefem Komisji Spraw Zagranincznych
- spotyka decydentow z wielu krajow UE i Swiata
- to tylko on moze zostan Waszym czlowiekiem w Europarlamencie
- to nie jest poziom desantu jakim jest Posel Kurski, nie znajacy regionu ani inni poslowie
- Posel Lisek to regionalista w Brukseli
- aby byc Poslem w Europarlamencie trzeba miec poziom i obycie ktore Posem zdobyl pracuj dla Sejmu RP i karty EURO 26
- zamiast go krrytykowac warto zaglosowac i byc z niego dumnym
- zobaczcie na strone jego internetowa, ten Posel nie spi jak inni pracuje kazdego dnia
Pozdraiwam
AM
|
|
| Luksembourg
andrzej_mankowski@poczta.onet.pl, lat 32 |
| Luksembourg, Niedziela 12-04-2009 |
|
15272. | Tej Wielkanocy tyle drzew umiera stojąc. Uderzają w nie pijani ludzie, wracający z kościołow po suto zakrapianej rezurekcji, szcześliwi że Chrystus zmartwychpowstał. Bardzo współczuje uśmierconym drzewom. |
|
| Żyjący dąb z Woli Kamiennej |
| Niedziela 12-04-2009 |
|
15271. | NIe będziecie lisekiem pluc mi w twarz! |
|
| Bartoszewskiego punkt odniesienia |
| Sobota 11-04-2009 |
|
15270. | Odnośnie wpisu numer: 15259 Filozofie w Iławie nowe!!!!!!!!i najlepsze!!!!!!!!! nie wytrzymam błahahahahahahaha. No, jeżeli plażowisko w krzakach to dla Ciebie nowe i najlepsze gratuluję. Dobrego Śmingusa Dyngusa. |
|
| dziadek |
| Iława, Sobota 11-04-2009 |
|
15269. | Według ostatnich badań opini publicznej w wyborach do europarlamentu weźmie udział 12% uprawninych do głosowania.
Pięć lat temu deklarację czynnego udziału w wyborach zgłaszało 40% respondentów. W dniu głosowania okazało się, że tylko POŁOWA przybyła do urn wyborczych.
Analizując powyższe wyniki mogę śmiało przewidzieć czerwowy wynik. To będzie totalna katastrofa z 6% (!!!)frekwencją. |
|
| (czarno)widz |
| Sobota 11-04-2009 |
|
15268. | Odnośnie wpisu numer: 15263 Otóż filomato, miłosniku wiedzy - wszak to Twój nick znaczy, oczywiście wiersze są zerżnięte, i to od twego również patrona, naszego narodowego wieszcza. Mieszanka z Dziadów Mickiewicza i Hamleta Szekspira. Takie puszczanie ich na forum ma dwa cele, chociażby dla mnie, nawiązuję wpisem do poprzednika, niejako w odpowiedzi na jego przesłanie, stanowi też zagadkę dla dociekliwych. Ot, taki rodzaj zabawy poetyckiej. Lepsze to niż obrzucanie się inwektywami, bez względu na to czy jesteśmy ateistami, agnostykami czy głęboko wierzącymi, w tym okresie nie przystoi, chociażby ze względu na same forum i jego czytelników.
Wesołych i spokojnych Świąt. |
|
| kenod |
| Sobota 11-04-2009 |
|
15267. | Posel Lisek nic nie ma wspolnego z Ilawa.Chyba tylko tyle,ze zalozyl tu wiele lat temu firme sprzedajaca bilety lotnicze na wyjazdy zagraniczne mlodych Ilawian.Wszyscy teraz pchaja sie do EWROPEJSKOWO SOJUZA i opuszczaja Ojczyzne...Robi to tez posel Lisek.Doswidania...
Pust ziwiot wsiegda Lisek.. |
|
| Krzyk z obrazu |
| Sobota 11-04-2009 |
|
15266. | Odnośnie wpisu numer: 15265 Bez przesady z wielkością LIska. Skąd on nagle nabył tyle wiedzy, światowej ogłady, nie mając studiów (niedoszły lekarz po zaliczonych dwóch semestrach), stażu zagranicznego, dobrej szkoły językowej. Lisek nie zagraża Tuskowi w prezydenturze. Obaj nie mają szans, ponieważ przy kandydacie narodowo-lewicowym, choc nie z korzeniami SLD, są małymi psiaczkami od obszczekiwania swoich konkurentów. |
|
| Bartoszewskiego punkt odniesienia |
| Sobota 11-04-2009 |
|
15265. | Odnośnie wpisu numer: 15260 Brawo Andrew L. Dobrze oceniasz. Dobrze postrzegasz zależności polityczne. Lisek musi odejść na zasadzie "kopa w górę". Zasłużył na to. To polityk z najwyższej półki. Niestety, zagłuszył nam trochę Żylińskiego jako lidera lokalnego. Mam jednak do Ciebie Andrew L. prośbę. Nie porównuj nigdy Liska do Kurskiego, Żelichowskiego a nawet Żuchowskiego - to profanacja jego osobowości! |
|
| Tubylec |
| Sobota 11-04-2009 |
|
15264. | Odnośnie wpisu numer: 15262 "...I nie kazała nam pędzić dni raczej
W złem już wiadomym niż uchodząc przed nim
Popadać w inne, którego nie znamy.
Tak to rozwaga czyni nas tchórzami;
Przedsiębiorczości hoża cera blednie
Pod wpływem wahań i zamiary pełne
Jędrności, zbite z wytkniętej kolei,
Tracą nazwisko czynu." |
|
| kenod |
| Sobota 11-04-2009 |
|
15263. | Odnośnie wpisu numer: 15262 Nie podejrzewam was, iż owe wiersze są waszego autorstwa. Dlatego, mimo wszystko, przystoi opatrzeć je odpowiednią interpunkcją, a nawet podać autora. Takie postawienie sprawy spełnia funkcję edukacyjną forum. |
|
| Filomaci |
| Sobota 11-04-2009 |
|
15262. | Odnośnie wpisu numer: 15261 Dzień refleksji nie musi być dniem straconym. Umarł człowiek, skonała Idea. Zawieszeni pomiędzy ""było"" i ""będzie"" oczekujemy na pianie koguta...
"Być albo nie być, to wielkie pytanie.
Jestli w istocie szlachetniejszą rzeczą
Znosić pociski zawistnego losu
Czy też, stawiwszy czoło morzu nędzy,
Przez opór wybrnąć z niego? - Umrzeć - zasnąć -
I na tym koniec. - Gdybyśmy wiedzieli,
Że raz zasnąwszy, zakończym na zawsze
Boleści serca i owe tysiączne
Właściwe naszej naturze wstrząśnienia,
Kres taki byłby celem na tej ziemi
Najpożądańszym. Umrzeć - zasnąć. - Zasnąć!
Może śnić? - w tym sęk cały, jakie bowiem
W tym śnie śmiertelnym marzenia przyjść mogą,
Kiedy zrzucimy z siebie więzy ciała,
To zastanawia nas: i toć to czyni
Tak długowieczną niedolę; bo któż by
Ścierpiał pogardę i zniewagi świata,
Krzywdy ciemiężcy, obelgi dumnego,
Lekceważonej miłości męczarnie,
Odwłokę prawa, butę władz i owe
Upokorzenia, które nieustannie
Cichej zasługi stają się udziałem,
Gdyby od tego kawałkiem żelaza
Mógł się zwolnić? Któż by dźwigał ciężar
Nudnego życia i pocił się pod nim,
Gdyby obawa czegoś poza grobem,
Obawa tego obcego nam kraju,
Skąd nikt nie wraca, nie wątliła woli..." |
|
| Tomek Orlicz |
| Piątek 10-04-2009 |
|
15261. | Odnośnie wpisu numer: 15241 Panie Tomku!
Patronem mojej szkoły był A. Mickiewicz dlatego zamiast doczesnych dysput quasi - politycznych, z okazji świąt refleksja:
Czym jest wieków ciąg cały, mnie z dziejów wiadomy?
Jedną chwilką.
Z czego wychodzi cały człowiek, mały światek?
Z iskry tylko.
Czym jest śmierć, co rozprószy myśli mych dostatek?
Jedną chwilką.
Czym był On, póki światy trzymał w swoim łonie?
Iskrą tylko.
Czym będzie wieczność świata, gdy On go pochłonie?
Jedną chwilką.
Wesołych Świąt.
|
|
| kenod |
| Piątek 10-04-2009 |
|
15260. | Odnośnie wpisu numer: 15258 Hmmmm... Prawda, że eurodeputowany dostanie sporo kasy. Tyle, że
wszyscy w całej Unii będą dostawali od przyszłej kadencji tyle samo.
Bo dochodziło do patologii: Bułgar miał równowartość 2000 PLN, a
Włoch - 60000.
Weź pod uwagę, że w Brukseli/Strasburgu trzeba się utrzymać, a koszty
nie są małe, łagodnie mówiąc.
Dla mnie się liczy to, że Lisek zna języki, ma doświadczenie jako szef komisji spraw zagranicznych i pamięta gdzie spędził większość życia.
Kurski czy Żelichowski nie władają niestety żadnym językiem, mogą
zgubić się w drodze do kibla na lotnisku. Po co ich na to narażać... |
|
| Andrew L. |
| Piątek 10-04-2009 |
|
15259. | To, co ktoś niepoczytalny pisze o Lisku, jest potwornym nadużyciem wobec naszych iławskich samorządowców.
Oto dowiadujemy się kto jest ojcem chrzestnym iławskigo rozwoju...
Tymczasem wiedziałem tylko jedno: co w Iławie nowe i najlepsze,
jest zasługą najpierw burmistrza, a potem Posła Adama Żylińskiego.
Może nam ktoś wyjaśni czyja jest zasługa? |
|
| Filozof z PO |
| Piątek 10-04-2009 |
|
15258. | Odnośnie wpisu numer: 15256 Co ty chłopcze imputujesz nam, iławianom? Jaki rodak iławski z Liska?
Tyle że kiedyś tu chodził do szkoły i poszedł stąd do Gdańska? Tyle, że
wstawili go kolesie z PO na listę kandydatów? Jakim prawem sądzisz, że
on nas jedyny godnie prezentuje na świecie? Chłopcze! Kogo obchodzi,
że ten gość jest z Iławy, i komu to potrzebne. Tylko ty uznajesz, że on
nam pomaga i promuje. Nie! Tak nie jest. On promuje siebie, licząc na
sute stanowisko w Brukseli za 10-12 tys Eoro, czy 40 tys. zł miesięcznie.
Jemu tylko o to chodzi o nic wiecej. |
|
| Męczennik |
| Piątek 10-04-2009 |
|
15257. | Odnośnie wpisu numer: 12256 Szanowny Euklidesie!
Jako poplecznik pana posła bądź lepiej przygotowany na wpisy wścibskich forumowiczów. W związku z tym, że to nie PRL możemy więc wymagać, być bardziej wnikliwi, rozliczać wręcz posłów. Uczuleni jesteśmy na pustosłowie i slogany wyborcze.
Zacytuję w skrócie: "Krzysztof Lisek - poseł dla Iławy i powiatu iławskiego... Iławianin. ...uważa, że region iławski to piekny skrawek Polski, pełen potencjału, wartościowych ludzi, chce i wie jak GO reprezentować w Sejmie! Od 1998 roku działacz PODZIEMNYCH struktur NZS w Gdańsku !!!Kandyduję... i chcę: POMÓC w promocji Iławy i powiatu iławskiego..., PRZYCIĄGNĄĆ do Iławy i powiatu iławskiego nowych inwestorów..., aby Iława i Jeziorak stały sie stolicą polskiego żeglarstwa śródlądowego..., aby młodzi ludzie w całym regionie mieli łatwy dostęp do Internetu..., włączyć szkoły oraz młodzież z regionu Warmii i Mazur w programy miedzynarodowej współpracy i wymiany z krajami UE; zająć sie sprawami i problemami lokalnymi..., aby w mojej osobie mieszkańcy naszego regionu mieli..., (- MAMY), To co obiecuję - zrobię!"
Wróciłem z Irlandii i może coś przeoczyłem, a Iława tak wypiękniała i rozwinęła się. Może jest słaba informacja o efektach pracy posła dla regionu. Biuro poselskie daleko: Elbląg, Garbary 20.
Panu posłowi gratuluję za to szczerze osobistego sukcesu jakim jest bez wątpienia jego pozycja w Sejmie. Dalszy awans po nastepnym zwycięstwie PO, a może nawet szybciej, niech nikogo nie zdziwi.
Dziekuję za życzenia świąteczne, od Tadka, Romka i Józia.
Wszystkiego najlepszego. Wesołego Alleluja! |
|
| kenod |
| Piątek 10-04-2009 |
|
15256. | Odnośnie wpisu numer: 15247 Nie rozumiem o jakich rolach, których niby Lisek nie wypełnia, piszesz.
Ma zastępować Radę Miasta, Powiatu, Sejmik, Burmistrza, Starostę, Marszałka razem wziętych?!
To nie PRL i władze są na szczęście podzielone: centralne /regionalne/ lokalne, ustawodawcze /wykonawcze/.
Fajnie, że facet związany z Iławą sprawnie porusza się na arenie międzynarodowej, to nobilitacja dla naszego miasta. Chociaż kogoś
nie musimy się wstydzić. |
|
| Euklides |
| Czwartek 09-04-2009 |
|
15255. | Zdrowych, pogodnych Świąt Wielkanocnych. Pełnych wiary, nadziei i miłości. Radosnego, wiosennego nastroju, serdecznych spotkań w gronie rodziny i wśród przyjaciół oraz wesołego Alleluja wszystkim czytelnikom Kuriera. |
|
| Krzysztof Lisek
krzysztof.lisek@sejm.pl |
| Czwartek 09-04-2009 |
|
15254. | Odnośnie wpisu numer: 15251 Filozofie z PO! Czy mają ściąc łeb górny czy może dolny? |
|
| ESKULAP |
| Czwartek 09-04-2009 |
|
15253. | SZKOLENIA
-> kucharz, kelner, barman
-> projektowanie stron www
-> AutoCAD, grafika komputerowa
-> Excel, komputerowe bazy danych
-> kadry i płace, księgowość
-> stylista paznokci, wizaż
-> tytuł zawodowy i mistrz w zawodzie
-> pedagogika dla instruktorów praktycznej nauki zawodu
-> świadectwo charakterystyki energetycznej budynku
bezpłatne doradztwo zawodowe
Iława, ul. Grunwaldzka 13 (budynek IZNS)
tel. (089) 648-41-81, adres e-mail: ilawa@wmzdz.pl |
|
| CENTRUM EDUKACJI W IŁAWIE |
| Czwartek 09-04-2009 |
|
15252. | Pozdrawiam świątecznie i życzę czytelnikom Kuriera wiosny w sercach.
Redakcji i sobie – nowych wyzwań, które będą inspirowały do pracy :-0) |
|
| Tomasz Günther Reich |
| Czwartek 09-04-2009 |
|
15251. | Piszą, że Palikot innowierców obraził, a za to grozi ścięcie łba.
Może nareszcie opamięta się jak go utraci. |
|
| Filozof z PO |
| Środa 08-04-2009 |
|
15250. | Odnośnie wpisu numer: 15247 Sprawa Susza sięga dna w szambie. |
|
| wirus |
| Środa 08-04-2009 |
|
15249. | W sobotę 21 marca zakończyła się Amatorska Liga Siatkówki w Suszu.
Trochę czasu minęło, a artykułu w Kurierze nie widziałem. Czyżby więc
"nasz szanowny p.o. dyrektora CSiR" zapomniał przesłać informację do
redakcji??? Co tydzień widzę artykuł o sukcesach "Pana Kastraua", więc informacje coniektóre są jednak przekazywane. Podczas trwania całej
ligi było robionych dużo zdjęć, na sam koniec "miłościwie nam panujący
burmistrz" wręczał okazałe puchary - czyżby tym zdarzeniem nie chciał
się pochwalić? |
|
| Konoha76
dkaskw@wp.pl |
| Środa 08-04-2009 |
|
15248. | Wiele słychać o przekrętach i łapownictwei w polskich stacjach kontroli
samochodowej. [...] kierownictwem PiS dobrał się do wszystkich stacji
w Polsce. Wyniki są porażające: lewe stacje, fałszywe zaświadczenia, pracownicy zatrudnieni to przestepcy, właściciele również również. My iławianie znamy się jak łyse konie i dobrze wiemy co w trawie piszczy.
[...] Czyli bez komentarza dalszego. |
|
| TAJNY |
| Środa 08-04-2009 |
|
15247. | Z dzisiejszego Kuriera:
Raczę nie zgodzić się z wywodem pana posła Żylińskiego na temat posła Krzysztofa Liska. Jest to dla mnie przejaw sympatii żywionej do młodszego kolegi lub zwykła propagandowa reklama kandydata na europosła, a może kontrkandydata w przyszłych wyborach do Sejmu? Lisek, jako poseł nic nie zrobił dla Ziemi Iławskiej, tym bardziej nie zrobi jako europoseł. Może się mylę? Opisane zapracowanie Liska trąca zdaje się biurokracją wg prawa Parkinsona, nie ma czasu na wypełnianie ról,
do których został wybrany.
Za to istny kompetencyjny kontredans mają w Suszu. Biorą w nim udział prezes i wiceprezes, burmistrz i przewodniczący rady, wszak ma być parami. Zabawa toczy się wokół cen wody i odprowadzania ścieków. Sponsorują zabawę mieszkańcy. Przyjemnej zabawy. |
|
| kenod |
| Środa 08-04-2009 |
|
15246. | APTEKA ARNIKA zatrudni
magistrów i techników farmacji,
dermokonsultantki i pomoce apteczne
w nowo otwieranej GALERII JEZIORAK w Iławie.
Zapewniamy atrakcyjny system wynagrodzeń.
CV ze zdjęciem prosimy przesłać na adres:
sekretariat@aptekiarnika.pl |
|
| APTEKA ARNIKA |
| Środa 08-04-2009 |
|
15245. | Z dniem 1 stycznia 2010 roku może wejść w życie Codex Alimentarius
- w Polsce znany jako Kodeks Żywnościowy. Twórcą tego „zacnego” dokumentu jest Fritz ter Meer (spotykana pisownia nazwiska także Termeer). To człowiek, który pracował dla koncernu farmaceutycznego IG FARBEN w Niemczech, testując nowe preparaty na więźniach w obozach Auschwitz-Birkenau Został skazany w Norymberdze na 7 lat, wyszedł po 4 latach dzięki rodzinie Rockefellerów i został prezesem firmy BAYER . W 1960 założył …Codex Alimentarius…zapewne aby „dalej pomagać”. Zmarł w 1967 roku. Idea „znormowania” żywienia i wskazania społeczeństwu jako „eko” żywność wszystkiego, co ustalą politycy pozostała i ma się świetnie.
Przedrostkiem EKO będzie można oznaczać żywność napromieniowaną. Pod wpływem promieniowania jonizującego tworzą się m.in. wolne rodniki i zmniejsza się o 20- 60% zawartość witamin A, B1, C i E. Możliwe, że z czasem przydomowa uprawa własnych owoców i warzyw nie będzie możliwa bez zezwolenia. Możliwe, że rolnicy z własnych nasion nie będą mogli obsiewać (jeszcze) własnej ziemi.
8 kwietnia Międzynarodowy Dzień Sprzeciwu wobec GMO.
http://www.stopcodex.pl |
|
| zainteresowany |
| http://www.scribd.com/doc/9637324/TRADYCYJNE-NASIONA-NASZ... |
| Środa 08-04-2009 |
|
15243. | Odnośnie wpisu numer: 15228 Jaki problem te bydlę złapać i zadusić zanim nie zamorduje biednej samotnej osoby. Wówczas nasze kretyńskie prawo nakaże go posadzić. |
|
| TAJNY |
| Środa 08-04-2009 |
|
15242. | |
|
| KURIERZY |
| Środa 08-04-2009 |
|
15241. | Odnośnie wpisu numer: 15238 Źle się dzieje w państwie duńskim...
"Milczysz, milczysz! wiem teraz, jam Cię teraz zbadał,
Zrozumiałem, coś Ty jest i jakeś Ty władał.
Kłamca, kto Ciebie nazywał miłością,
Ty jesteś tylko mądrością.
Ludzie myślą, nie sercem, Twych dróg się dowiedzą;
Myślą, nie sercem, składy broni Twej wyśledzą.
Ten tylko, kto się wrył w księgi,
W metal, w liczbę, w trupie ciało,
Temu się tylko udało
Przywłaszczyć część Twej potęgi.
Znajdzie truciznę, proch, parę,
Znajdzie blaski, dymy, huki,
Znajdzie prawność, i złą wiarę
Na mędrki i na nieuki.
Myślom oddałeś świata użycie,
Serca zostawiasz na wiecznej pokucie,
Dałeś mnie najkrótsze życie
I najmocniejsze uczucie.
Czym jest me czucie?
Ach, iskrą tylko!
Czym jest me życie?
Ach, jedną chwilką!
Lecz te, co jutro rykną, czym są dzisiaj gromy?
Iskrą tylko."
Czy wszystko można zakląć liczbami i formułkami prawd jeszcze
nieodkrytych, za pomocą których tak bardzo pragniemy
udoskonalać naturę? |
|
| Tomek Orlicz |
| Wtorek 07-04-2009 |
|
15240. | Odnośnie wpisu numer: 15237 "Wstań Zenek, wstań..." i nie martw się, wszyscy mają się dobrze.
Dla poprawy Twojego samopoczucia, powiastka:
Co to jest stereotyp: w czasie wojny ruscy żołnierze spotykają w lesie młodą, ładną, zagubioną panienkę i co wtedy robią? Gwałcą powiadasz...
A g... prawda, pokazują jej drogę do domu. I to jest właśnie stereotyp. |
|
| kenod |
| Wtorek 07-04-2009 |
|
15239. | Bez naukowych badań widać Panie, że Palikot głowę zamienił na kapucyna. |
|
| wirus |
| Wtorek 07-04-2009 |
|
15238. | Odnośnie wpisu numer: 15234 "Rząd Wielkiej Brytanii rozważa możliwość zezwolenia na badania nad hybrydowymi, ludzko-zwierzęcymi embrionami. W Bostonie przeprowadza się operacje zmiany płci u dzieci. To tylko dwa przykłady z ostatnich dni, które pokazują, do czego zmierza nieujarzmiona prawem moralnym nauka. To, co kilkadziesiąt lat temu mogło wydawać się tematem dla twórców science fiction, powoli staje się rzeczywistością."
"Bawienie się naukowców i lekarzy w Pana Boga niczym dobrym skończyć się nie może. Zwłaszcza, gdy wtórują im dbali o władzę politycy."
Zaiste, kakołomna transpozycja:
"(...) Kiedy ziemię despotyzm i duma szalona
Obleją, jak Moskale redutę Ordona"
Zmusza jednak do myślenia. Pozdro. |
|
| kenod |
| Wtorek 07-04-2009 |
|
15237. | Czy w tym forum są sami nawiedzeni ??? |
|
| Zenek |
| Wtorek 07-04-2009 |
|
15236. | Odnośnie wpisu numer: 15229 Marzenia, marzenia, marzenia - proszę poczytać:
(...) Norwid dokonał trzeźwej i niejednostronnej oceny polskiego narodu. Pomocne okazało się tu rozróżnienie na naród i społeczeństwo. Narodowość to kategoria historyczna – jest ciągłością pokoleń zorganizowaną wokół pewnych ideałów, zw. jest też ojczyzną, natomiast społeczeństwo to kategoria codziennego stanu wywiązywania się z obowiązków wobec narodu i ojczyzny. W przypadku Polski Norwid przeciwstawił społeczeństwo narodowi, uważając że jako naród
możemy być zaliczeni do przodujących narodów świata, ale jako
społeczeństwo znajdujemy się na szarym końcu („Polska jest ostatnie na globie społeczeństwo, a pierwszy na planecie naród” – Do M. z Dziekońskich Zaleskiej, Paryż, 14.11.1862, w: Listy, 437). Społeczeństwu polskiemu zarzucał, że nie szanuje ludzi utalentowanych (Do J. Koźmiana, Paryż, 9.10.1851, w: tamże, 169), nie potrafi nadać rangi publicznej wielkim Polakom, bronić i nagłaśniać ich odkryć („[...] grzech ten PRZECIW DUCHOWI ŚWIĘTEMU, a więc i t u karany – który odjął Polsce całą tajemnicę bytu narodów, to jest siłę namaszczania, i oddał ją obcym, i uczynił z Polski lokaja opinii [...]” – Do J. B. Zaleskiego, Paryż, 10.05.1851, w: tamże, 163), nie potrafi bronić własnej godności („Kiedyż trywialne polactwo (nie: polska rzecz) nauczy się sylabizować interes własnej godności?” – Do T. Lenartowicza, Paryż, 23.01.1856, w: tamże, 276), działa zbyt pochopnie („Kraj! – gdzie każdy-czyn za wcześnie wschodzi, / Ale – książka-każda... za
późno!” – Do spółczesnych, w: Wiersze, 234). Wymownym znakiem wielkości polskiego narodu, odróżniającym go od wielu (...)
Tylko usiąść i płakać, niestety. |
|
| Natasza_Pegeerówka |
| Wtorek 07-04-2009 |
|
15235. | Odnośnie wpisu numer: 15230 Szkoły "szóstki" w Iławie nie będzie, po "rolniku" w Kisiołach jej miejsce właściwe - tak rzekł konus starosta. I basta! |
|
| Filozof z PO |
| Wtorek 07-04-2009 |
|
15234. | (...)
"Bóg wyrzekł słowo stań się, Bóg i zgiń wyrzecze.
Kiedy od ludzi wiara i wolność uciecze,
Kiedy ziemię despotyzm i duma szalona
Obleją, jak Bruksela redutę Polaków
Karząc plemię zwyciężców zbrodniami zatrute,
Bóg wysadzi tę ziemię, jak on swą redutę". |
|
| Filomaci |
| Wtorek 07-04-2009 |
|
15232. | Odnośnie wpisu numer: 15227 Opisane działania dyrekcji mają znamiona mobbingu wobec pracowników. Opisane to jest w art. 94.3 kodeksu pracy:
"Pracownik, u którego mobbing wywołał rostrój zdrowia może dochodzić od pracodawcy odpowiedniej sumy tytułem zadośćuczynienia pieniężnego za doznaną krzywdę".
Dochodzić praw może dochodzić obecny jak i były pracownik, można też samemu rozwiązać z tych przyczyn umowę pracę. Nie rezygnujcie, zawsze jest czas nauczyć przełożonych humanitarnego podchodzenia do pracowników, już niejedni się przekonali o tym. Zamiast uczyć się o tym w szkole, uczą się na błędach, ale uczą! |
|
| kenod |
| Wtorek 07-04-2009 |
|
15231. | Odnośnie wpisu numer: 15229 Jeszcze nie czas na krwawy bunt
Zbyt mało jest nas tutaj dzisiaj
Choć serca głos porywa tłum
Tłum, który będzie musiał zginąć, lecz wygrać
Jeszcze nie czas by przelać krew
By zemsty stal zatopić w sercu
Choć obnażony błyszczy miecz
Miecz, który przerwie krąg bierności na wieczność
Dziś jest nas mało, zbyt mało by pójść po wolność
Za krew, za naród poświęcić życie swe
Jeszcze nie czas by zadać cios... |
|
| kenod |
| Wtorek 07-04-2009 |
|
15230. | Ludzie! No i co będzie z tą "szóstką" w Iławie?
Co znowu wymyślił ten mały starosta i jego żmija? |
|
| Ziuta |
| Wtorek 07-04-2009 |
|
15229. | Podnieście miecze na krwawy zew,
Gdy naród cierpi nie żal za krew,
Nie żałuj życia gdy czynią zło,
Odpłaci Polska wszystkim tym, kto... |
|
| Męczennik |
| Wtorek 07-04-2009 |
|
15228. | Odnośnie wpisu numer: 15216 Chory kraj i chore przepisy. Niestety takie są realia. Agnieszko trzymaj. |
|
| Kaśka |
| Wtorek 07-04-2009 |
|
15227. | Odnośnie wpisu numer: 15225 Nie liczę na sentymenty, nie jestem także Don Kichotem. Napisałem to
tylko dlatego, aby ci, którzy chcieliby się tu zatrudnić wiedzieli w co się
pakują. Nigdy nie będą szanowani ani docenieni, młoda zapatrzona w
siebie dyrekcja pogardza i młodymi i starymi pracownikami jednakowo,
ale cóż takie czasy… |
|
| pracownik |
| Wtorek 07-04-2009 |
|
15225. | Odnośnie wpisu numer: 15221 15194 Jeżeli jesteś pracownikiem, może nawet starym, skąd tyle watpliwości i pytań? Ja piszę o sposobach wyjaśnienia spraw hipotetycznie. Roszady w zatrudnieniu to w tym ustroju zbójeckie prawo pracodawcy, takież same
jak sięganie po pracowników z funduszy PUP itd. Kryzys może być tylko wymówką ale nie musi, tak teraz robią i nazywają to polityką kadrową. Naświetl problem na forum, zainteresuj PIP jeżeli łamane jest prawo,
ale nie licz na jakiekolwiek sentymenty ze strony pracodawcy.
Takie czasy, c`est lavie! - jak mówił Pawka Morozow. |
|
| kenod |
| Wtorek 07-04-2009 |
|
15224. | Odnośnie wpisu numer: 15216 Pomóżcie tej dziewczynie, proszę! Domyśliłem się o kogo chodzi...
Od dawna widzę jak cierpi, ale sam osobiście nie wiem jak pomóc.
Swoją osobą tylko świadczę, że wszystko to prawda a dziewczyna
jest dzielna, że sobie radzi. Pozdrawiam Aga i gdybym mógł jakoś
pomóc to na pewno to zrobię. |
|
| Janusz |
| Poniedziałek 06-04-2009 |
|
15222. | Odnośnie wpisu numer: 15219 To prawda, Nataszu. Ania oczekuje czegoś więcej, aniżeli serdecznych pozdrowień. Przede wszystkim jednak, na dzień dzisiejszy, oczekuje od nas serdeczności, wsparcia dobrym słowem i przeświadczenia, że nie jest sama. Podkreśliłem to w moim wpisie.
Z jednej strony współczuję jej, z drugiej zaś jestem przekonany, że Ania, opisując nam swój problem, prosi nas o jakąkolwiek pomoc. Jednocześnie ryzykuje upublicznieniem swego życia. Dlatego wspomniałem, że jest to desperacki krok z jej strony. Myślę jednak, iż postąpiła słusznie, pisząc na forum Kuriera.
Sprawa Ani może się okazać swoistym barometrem lokalnej forumowej społeczności. Bo cóż znaczą swary kilku zblazowanych gości (łącznie z moją osobą) przy opisie życia tej dziewczyny...?
Oczywiście, możesz mi Nataszu wytknąć, że w tym momencie piszę pod tak zwaną publiczkę. I jak najbardziej masz do tego prawo. Uprzedzę Cię jednak, stwierdzając, że posiadam rozrośnięty ponad miarę zmysł empatii i siłą rozpędu nie potrafię nie zareagować na tego typu sytuacje. Po prostu nie potrafię.
Wierzę też w dobrą wolę Kurierów, czy wręcz w żywy etos dziennikarski. Stąd moje przekonanie, że już coś zaczęło się w sprawie Anny dziać i że jest to coś ze wszech miar dobrego. |
|
| Tomek Orlicz |
|
15221. | Odnośnie wpisu numer: 15194 Tu nie chodzi o kryzys, skoro zatrudnia się nowych pracowników. Może usuwa się niewygodnych dla zakładu, robiąc jednocześnie miejsce dla nowych. Może chodzi o dotacje z PUP, a może jeszcze o coś innego? |
|
| pracownik |
|
15220. | Odnośnie wpisu numer: 15216 Agusiu! Fizycznie nie jestem w stanie pomóc, ale jestem dla Ciebie pełna uznania. Radzisz sobie, choć masz niezwykle krętą drogę. Nie daj się. Masz niezwykłe dzieci. Nasze dzieci są w jednej klasie. Niejedna matka chciałaby mieć tak zdolne dziecko, jak Twoje.
Jeśli jest ktoś, kto zna jakieś możliwości pomocy, niech się odezwie. Ta dziewczyna naprawdę, jest w ciężkiej sytuacji. |
|
| M. |
|
|
|