|
Forum |
|
|
14894. | Odnośnie wpisu numer: 14893 Szanowny Panie Nataszu!
Widzi Pan - dopiero teraz zauważyłem, że popełniłem błąd, którego nikt nie wychwycił, myląc atawizmy z antagonizmami (to przez ciągłe me rozmyślania nad ewolucją wg ś.p. Darwina). Po raz piewszy w naszej dyskusji (sic!) właściwie ujął Pan sedno zagadnienia (nieświadomie?), wspominając o policzku. Ja cały czas uważam, że nie jest Pan w stanie nadstawić drugiego policzka i że zarzuca mi Pan niestworzone rzeczy. Żeby wszystko było jasne, przedstawię sprawę jak krowie na miedzy, czyli najprościej, ponownie cytując po raz enty Pańskie słowa dosłownie:
"...katecheza na niewiele się zda i zanim zacznie się wykładać teologie, to warto, a nawet trzeba zorientować się, czy osoby, do których się mówi, mają w ogóle osobistą relację z Jezusem."
"...W związku z tym uważam, że dopóki tej relacji nie ma, dopóty należy odłożyć wszystkie inne kwestie, zostawić program nauczania i głosić, głosić i jeszcze raz głosić Jezusa"
Każdy czytelnik, rozgarnięty w kwestiach wiary na poziomie statystycznego dwunastolatka, przyzna mi rację, że te dwa człony Pańskiej wypowiedzi żrą się jak pies z kotem. Proszę więc zatrzymać dla siebie jakiekolwiek osobiste jazdy typu kolejnych niedorzecznych cytatów i odnieść się bezpośrednio do zacytowanego przeze mnie fragmentu Pańskiej wypowiedzi. Nie obok, panie Nataszu, a wprost. Ja przyznałem się do błędu (mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa). Proszę wytłumaczyć wiernym ludziskom, jak głosi Pan, głosi i jeszcze raz głosi Jezusa bez konieczności wykładania im teologii. |
|
| Tomek Orlicz |
| Sobota 14-03-2009 |
|
14893. | Odnośnie wpisu numer: 14889 Panie Orlicz, Pan kpi czy o drogę pyta? W poprzednim napisał Pan m.in.
"(...) że wypisuje Pan bzdury i wmawia ludziom, że czarne jest białe".
Odczytując Pańską odpowiedź, przez ułamek sekundy pomyślałem, że mówi Pan szyfrem. Podtrzymam jednak tezę, iż przemawia Pan bełkotem. Nierozstrzygniętym pytaniem pozostanie, w imię czyich interesów sieje Pan nieustannie ferment i wątpliwej próby atawizmy (...)".
Odpowiedziałem, a Pan z uśmiechem na ustach pisze, że;
"Ja ze swej strony zarzuciłem jedynie Panu karygodną pomyłkę."
Jaką pomyłkę mi Pan zarzucił? To ma być pomyłka? Nie wiem co Pan pali i co pije, ale radze Panu zrezygnować z jednego i drugiego.
Co do mojej nienawiści, to niech Pan na nią nie liczy. Może Pan liczyć tylko na uśmiech pobłażliwości z mojej strony i zapewnienie, że zawsze nadstawie Panu drugi policzek oraz odpowiednio skomentuje Pańskiego, że sie tak wyrażę "plaskacza".
I na dobranoc dedykuję nie tylko Panu /swoją drogą "wyzuluj" Pan/:
Nie wierz nigdy w mądrość starców, ale przynajmniej posłuchaj, co mówią, przeanalizuj i zostaw z tego coś dla siebie. Powiem ci, co w życiu jest najważniejsze. Nie szukaj nigdy tego, co złudne: majątku, sławy- żeby to zdobyć człowiek rujnuje nerwy przez dziesięciolecia, a może stracić w ciągu jednej doby. Żyj z poczuciem spokojnej wyższości nad życiem, nie bój się biedy, nie żałuj straconego szczęścia, przecież nigdy nie jest tak, że ani goryczy do dna, ani słodyczy do pełna. Ciesz się, że nie marzniesz, że głód i pragnienie nie rwą ci wnętrzności. Jeśli nie masz przetraconego kręgosłupa, jeśli obie nogi chodzą, obie ręce się ruszają- to, komu tu zazdrościć? Po co? Zawiść zżera w końcu samego zawistnika. Przetrzyj oczy, a najwyżej cen sobie tych, którzy cię kochają i którzy ci dobrze życzą. Nie krzywdź bliźniego, nie obrażaj, pamiętaj - z nikim nie rozstawaj się w gniewie, bo nigdy nie wiadomo, czy to nie twój ostatni uczynek i czy nie taki twój obraz zostanie w ich pamięci.
PS. To zamiast nienawiści. |
|
| Natasza_Pegeerówka |
| Piątek 13-03-2009 |
|
14892. | Piękna i ogromna Iława Pana Żylińskiego. Cytat z felietonu: "Powróćmy
do centrum miasta. Tutaj, już za chwilę, gruntownej przemianie ulegnie
ul. Królowej Jadwigi i wylot ulicy Sobieskiego – całość nawiązująca do
nowoczesnej architektury nowej Galerii Jeziorak, wybudowanej na terenie dawnej mleczarni".
Galeria Jeziorak to dla mnie architektoniczny gniot. To jest istny złom kosmiczny zrzucony na Iławę. O nieszczęśliwa Rado Miasta Iława! To
taki dar sprawiłaś dla tego miasta, miasta perły spośród wszystkich
miast naszego województwa. Jest to profanacja przyrody i krajobrazu
jeziornego. To istny słoń między porcelaną. |
|
| architekt krajobrazu i ogrodów |
| Piątek 13-03-2009 |
|
14891. | Odnośnie wpisu numer: 14889 Gościu! Nie popisuj się nie polskim i wyszukanym słownictwem, gdyż nie jest to wyrazem elokwencji słowa (wymowności). Skoro wykształcony jesteś, to stać cię na słownictwo prostojęzyczne i zrozumiałe dla każdego, uczonego i prostego człowieka; słownictwo, ktore wyraża duszę twoją myślą zwykłą i nieskomplikowaną, nie zaś wchodzisz w szaty nie swoje, oblekając się w płaszcz przemądrzalca. Ty, jako nieanonimowy rozmówca, zajmujacy się pisaniem tekstów natury wszelakiej, powinieneś zadbać o polskojęzyczne zwroty zrozumiałe wszystkim, wartościowe każdemu. Ty zaś w zaparte idziesz i, jak Kleina z Lubawy, uparcie trzymasz się swoich tych tych samych określeń i z tej samej dziedziny. |
|
| Męczennik |
| Piątek 13-03-2009 |
|
14890. | Wreszcie był normalny pogrzeb w Polsce - pogański (świecki) pogrzeb.
Wreszcie bez kropideł, bez okadzania, bez mszy, bez duchownych.
Bez kościelnego ceremoniału Religa też będzie w niebie. |
|
| abcd |
| Piątek 13-03-2009 |
|
14889. | Odnośnie wpisu numer: 14885 Panie Nataszu!
Proszę się tak bardzo nie denerwować; proponuję trzy głębsze wdechy powietrza z jednoczesną afirmacją tego i owego (może być afirmacja miłości ku bliźniemu). Zarzucając Panu alogiczną wypowiedź, miałem nadzieję, że się pomyliłem i że raczy mnie Pan oświecić. Nic więcej. Nie raczył Pan nawet przeanalizować zagadnienia, nakładając na mnie ekskomunikę ateuszowatości. Jednocześnie wali Pan na lewo i na prawo bez opamiętania cytatami (w tym również moimi), bez zastanowienia, bezmyślnie i impulsywnie, strzelając sobie tym sposobem wprost w kolano samobója. Czy ja pisałem, że mam doskonały wzrok, czy też słuch? Czy naprawdę piszę niezrozumiałą chińszczyzną? Proszę jeszcze raz przeczytać z uwagą fragment mojej wypowiedzi i zastanowić się dogłębnie, jakimże to sposobem usiłował Pan postawić mi zarzut (i przede wszystkim jaki zarzut?). Ja ze swej strony zarzuciłem jedynie Panu karygodną pomyłkę. Za taką pomyłkę Doktryny w niektórych państwach średniowiecza spłonąłby Pan żywcem na stosie. Pytanie tylko, czy zdaje Pan sobie z tego sprawę i czy jest Pan świadom tego, o czym pisze... Proszę więc ważyć słowa, gdyż nietrudno jest przekroczyć niewidzialną granicę między miłością, a nienawiścią i przejść na drugą stronę lustra. |
|
| Tomek Orlicz |
| Piątek 13-03-2009 |
|
14888. | Odnośnie wpisu numer: 14872 dlaczego wszystko musi byc tak skaplikowane w kurierze? a jak niby mam wplacic z zagranicy pieniadze na polskie konto ?????????? trwa to wieki... dlaczego nie mozna jak w innych gazetach napisac ogloszebia i zaplacic karta? mam rok 2009 wszedzie sie placi przez net. |
|
| tasior |
| Piątek 13-03-2009 |
|
14887. | Odnośnie wpisu numer: 14886 Ja powiem więcej:
"Niedostatek mniejszą jest ujmą niż głupota; może on bowiem oskarżać niesprawiedliwość losu, głupota zaś oskarża tylko samą naturę. Łatwiej natomiast znosić głupotę niż niedostatek, jak bowiem mówią ludzie, głupota nie ciąży temu, kto jest głupi". Elementy filozofii, t. II, s. 130
PS. Pomodlę się za Ciebie dobry człowieku. Zauważ proszę, że nie użyłem cudzysłowu! |
|
| Natasza_Pegeerówka |
| Piątek 13-03-2009 |
|
14886. | |
|
| cudzysłów |
| Piątek 13-03-2009 |
|
14885. | Odnośnie wpisu numer: 14880 Panie Tomaszu, powinien być Pan ostatnia osobą, która zamierza lub,
co gorsza, zaczyna drugiej osobie czynić zarzuty robienia błędów, czyli bełkotać w języku polskim. Nie przyszło mi nawet do głowy, aby po przeczytaniu takiego czegoś, zwrócić Panu uwagę:
"(…) Ze swej strony wspomnę może jedynie, że ani wzrok, ni tym bardziej słuch mi się nie polepsza, a tymczasem dzisiaj słyszałem kilka klangów żórawich kluczy (…)".
Wygląda jednak na to, że coś u Pana jednak tak i ze słuchem, wzrokiem, jest nie „teges”. Chodzenie po zimie w wodzie, to żadna sztuka nawet
dla Ateusza.
Pyta się Pan na jakiej podstawie wnioskuję, że jest Pan wzmiankowanym Ateuszem? Umiem czytać ze zrozumieniem czytane teksty. Jeżeli źle odczytałem, to bardzo proszę o złożenie deklaracji co do wyznawanej wiary, a ja natychmiast dokonam stosownych przeprosin. Nie sadze jednak aby tak się stało po Pana ostatnim tekscie.
Co Pana upoważnia do poniższego stwierdzenia: "(…) Nierozstrzygniętym pytaniem pozostanie, w imię czyich interesów sieje Pan nieustannie ferment i wątpliwej próby atawizmy... (…)".
Po wielekroć, na tym i na innych forach, deklaruje, że jestem osoba wierzącą i jak dotychczas po raz pierwszy usłyszałem taki zarzut.
W jednym z poprzednich postów napisałem wyraźnie, że nie zabieram głosu w sprawach oczywistych i tych, które dotykają mnie pośrednio
lub, co gorsza, bezpośrednio.
Pisałem przecież, że jest okres Wielkiego Postu, który dla nas katolików (prawdziwie wierzących), to czas pokuty, przygotowujący do przeżycia największych świąt dla chrześcijan, Świąt Wielkanocy. Prosiłem niewiele, po prostu o uszanowanie, a Pan jednak z uporem maniaka, w każdym poście , wsadza kij w mrowisko.
Chyba jednak najwyższy czas udać się do okulisty i laryngologa, Panie Tomaszu.
Co zaś do wspomnianego bełkotu, to rzeczywiście, nijak ma się moja pisanina do Pańskiego kunsztu pisarskiego, ale... Powstrzymam się i napisze tylko, wiem, że czasami ludziom z biegiem lat Pan Bóg rozum odbiera, stwierdziwszy, że nie potrafią się nim należycie posługiwać, ale przecież Pan jeszcze stary jeszcze nie jest, można by powiedzieć, iż sporo życia przed Panem; skoro jednak zaczyna przemawiać głosem Ateusza i jednego z tych co maja patent na rozum, który ma nas przewieźć na drugi brzeg Styksu niewiedzy, to ja się poważnie zastanawiam, czy nie dopadła Pana przedwczesna starcza demencja. Widzę również, jak bardzo jest zaślepione Pana serce, a dusza wiarołomna. Pańską arogancję, pewność siebie i zniewalająca pogardę dla wszystkich i wszystkiego, kto nie podziela Pańskich poglądów. Jest to charakterystyczne dla liberałów, którzy są dla mnie jak plasmodium falciparum/ tak mi jakoś przyszło do mojej głowy/. Nie obchodzą ich, ani odczucia, aspiracje i losy organizmów, na których pasożytują, są doskonale obojętne.
Franz Fiszer powiedział kiedyś, że w Polsce nie będzie porządku, póki się nie rozstrzela 20 tys. łajdaków. Ktoś zadał pytanie, co będzie, jeśli się tylu nie znajdzie, wtedy Franz dodał, że dobierze się z uczciwych. Było to przed wojną, więc pewnie taki warunek był konieczny, a dzisiaj- nie byłoby chyba kłopotu!
PS. Encyklika „Ecclesia de Eucharistia” (Jan Paweł II). Kościół rodzi się z tajemnicy paschalnej. Właśnie dlatego Eucharystia, która w najwyższym stopniu jest sakramentem tajemnicy paschalnej, stanowi centrum życia eklezjalnego. Dostrzegamy to już w pierwszych relacjach o życiu Kościoła, jakie znajdujemy w Dziejach Apostolskich: « Trwali oni w nauce Apostołów i we wspólnocie, w łamaniu chleba i w modlitwach » (2, 42). « Łamanie chleba » oznacza właśnie Eucharystię. Po dwóch tysiącach lat nadal urzeczywistniamy ten pierwotny obraz Kościoła. Gdy to czynimy podczas sprawowania Eucharystii, mamy przed oczyma duszy misterium paschalne: to, co wydarzyło się w wieczór Wielkiego Czwartku, podczas Ostatniej Wieczerzy i po niej. Ustanowienie Eucharystii uprzedzało bowiem wsposób sakramentalny wydarzenia, które wkrótce miały nastąpić, począwszy od konania w Getsemani. Widzimy znów Pana Jezusa, który wychodzi z Wieczernika, schodzi z uczniami w dół, ażeby przekroczyć potok Cedron i wejść do Ogrodu Oliwnego (n.3).
Posynodalna Adhortacja Apostolska “Sacramentum Caritatis” (Benedykt XVI). W sakramencie Ołtarza, Pan przychodzi do człowieka, stworzonego na obraz i podobieństwo Boże (por. Rdz 1, 27), stając się jego towarzyszem w drodze. W tym sakramencie, Pan staje się rzeczywiście pokarmem dla człowieka spragnionego prawdy i wolności. Skoro tylko prawda może nas uczynić wolnymi (por. J 8, 36), to Chrystus staje się dla nas pokarmem prawdy. (n. 1) |
|
| Natasza_Pegeerówka |
| Piątek 13-03-2009 |
|
14884. | Odnośnie wpisu numer: 14880 Jaki ten Orlicz mądry....?
Tylko patrzeć, a z niego wykładowca teologii na KUL-u. |
|
| Filozof z PO |
| Piątek 13-03-2009 |
|
14883. | Pan Bóg chciał mieć prof. Religę u siebie, zesyłając mu raka, i posadził go na pęcherz. Religa raka przepędził. Pan Bóg jednak nie dał za wygraną i nasłał na niego drugiego raka, na płucka. Tu było rakowi łatwiej, gdyż sam Profesor w tym mu pomógł, paląc fajki na umór. |
|
| ESKULAP |
| Piątek 13-03-2009 |
|
14882. | Niektóre wpisy na forum trącą obłudą religijną, same Ewangelie o tym już mówią; o wierze na pokaz, o umartwianiu się na pokaz. Takie właśnie postawy prowadziły już w czasach antycznych, nie mówiąc już o średniowieczu, do wojen i rzezi niewinnych ludzi. |
|
| bakałarz teologii niestosowanej |
| Piątek 13-03-2009 |
|
14881. | Odnośnie wpisu numer: 14878 Jakbym słyszał głos nawiedzenia.
No i o to chodzi!!! Obaj Panowie są nawiedzeni w temacie wiary
w Chrystusa - tak trzymać. Takich jak wy potrzeba. |
|
| Męczennik |
| Piątek 13-03-2009 |
|
14880. | Odnośnie wpisu numer: 14879 Ależ Panie Nataszu!!!
"Proszę mi wierzyć, że język polski, akurat w tym przypadku, współgra z treścią."
Proszę mi wierzyć, że nie dalej jak przedwczoraj chodziłem po wodzie czyniąc dobry, jakże wzniosły uczynek, więc - jak przypuszczam - moje relacje z naukami Jezusa nie są tak złe jak Pan raczył opisać. Nie rozumiem, na jakiej podstawie wnioskuje Pan o moim ateuszowaniu w danym przypadku, skoro wskazałem jedynie, że wypisuje Pan bzdury i wmawia ludziom, że czarne jest białe. Odczytując Pańską odpowiedź, przez ułamek sekundy pomyślałem, że mówi Pan szyfrem. Podtrzymam jednak tezę, iż przemawia Pan bełkotem. Nierozstrzygniętym pytaniem pozostanie, w imię czyich interesów sieje Pan nieustannie ferment i wątpliwej próby atawizmy... |
|
| Tomek Orlicz |
| Piątek 13-03-2009 |
|
14879. | Odnośnie wpisu numer: 14878 Wcale nie jestem zdziwiony, że ma Pan kłopoty ze zrozumieniem tego co napisałem, bo cóż wymagać od Ateusza. To co napisałem, jest zrozumiałe dla ludzi, którzy, tak jak ja czują Jezusa i obcują z Jezusem na co dzień.
Proszę mi wierzyć, że język polski, akurat w tym przypadku, współgra z treścią.
Wiem, że zna Pan doskonale doskonale 32 przykazań erystycznych /chyba znacznie lepiej niż 10 przykazań/ i nie dziwi mnie wcale treść Pańskiego postu.
Ostatnio, na jednym z forum przeczytałem, że:
"Dziwnym trafem to "jasnogród" ma tendencje do protekcjonalnego traktowania przeciwników światopoglądowych, mędrkując na tematy, które "jasnogrodu" zupełnie nie dotyczą".
Mam nadzieję, że jest Pan usatysfakcjonowany? |
|
| Natasza_Pegeerówka |
| Czwartek 12-03-2009 |
|
14878. | Odnośnie wpisu numer: 14845 A cóż to za intelektualny smaczek , Panie Nataszu?
"...katecheza na niewiele się zda i zanim zacznie się wykładać teologie, to warto, a nawet trzeba zorientować się, czy osoby, do których się mówi, mają w ogóle osobistą relację z Jezusem."
"...W związku z tym uważam, że dopóki tej relacji nie ma, dopóty należy odłożyć wszystkie inne kwestie, zostawić program nauczania i głosić, głosić i jeszcze raz głosić Jezusa"
Czy mógłby Pan przełożyć te dwie części Pańskiej wypowiedzi, stojące do siebie w jawnej opozycji, na język polski? |
|
| Tomek Orlicz |
| Czwartek 12-03-2009 |
|
14877. | Odnośnie wpisu numer: 14875 I jeszcze jedno. Ile w tej chwili ma na rękę nauczyciel kontraktowy miesięcznie i ile by dostał emerytury, gdyby teraz przechodził na emeryturę? A co będzie za 20 lat, to już o to nie pytam. Z góry dziękuję za odpowiedź spółce edukacyjnej pt. "Filomaci". |
|
| nawiedzony romantyk |
| Czwartek 12-03-2009 |
|
14876. | Odnośnie wpisu numer: 14875 To bardzo dobrze, tak się zrobi. Trzeba tylko ten staż przemęczyć.
Co i jak uczyć, to już ja wiem. |
|
| nawiedzony romantyk |
| Czwartek 12-03-2009 |
|
14875. | Odnośnie wpisu numer: 14871 Odpowiedź "nawiedzonemu romantykowi".
Masz pełną rację, drogę rozwoju przez "awans" mozesz zakończyć na "Nauczycielu Kontraktowym". Ten poziom jest wystarczajacy, by spełnić minimum zawodowe dla władz oświatowych. Zaniechując pozyskiwanie dalszych stopni w awansie, nie oznacza, by być doskonałym nauczycielem, by kształcić się i doskonalić w zawodzie drogą własną, nie narzuconą przez idiotyczne przepisy MEN.
Niezdrowe rzepisy "Awansu" zabijają inicjatywę osobistą nauczyciela, zmuszają do zbierania setek "kwitów", zaświadczen o kursach, o działaniach, często iluzoryczne, nie poparte faktyczną wiedzą i własną ekspresją twórczą.
Hipokryzją ze strony władzy i finansujących szkołę jest to, że nie zależy im na tym, by nauczyciele pięli się powyżej
"kontraktowego poziomu", gdyż im wyzej, tym droższy jest nauczyciel dla samorzadów. A niedaj Bóg zostać "Dyplomowanym", dzis po 15 latch pracy, gdyż zarobi on tyle, co policjant i wojskowy u progu pracy, urzędnik po 3 latach. Pomimo tego, setki czekają na podjęcie pracy w oświacie, gdyż praca "raczej" pewna i da się żyć i, szczególnie gdy mamy własną firmę, czy sposób na życie, by zarobić dodatkowo "po godzinach". Można ustawić się na gołym etacie, by zarobić na słuzbową emeryturę, by mieć ubezpieczenie, zaś zarabiać w "internesie". |
|
| Filomaci |
| Czwartek 12-03-2009 |
|
14874. | Czytam i oczom nie wierze, bo okazuje się, że Stowarzyszenie Rozwoju
Wsi Bratian wygrało przetarg na kwotę 380.000 zł na prowadzenie domu pomocy społecznej w Suszu, a Zenos Kastratos zostanie kierownikiem, choziaż Pani H. M. (jego bardzo dobra znajoma) jeszcze o tym nie wie.
O wypowiedzi wielkiego przyjaciela bezrobotnych, Pana Kierownika, już
nie wspominam.
Biedni ludkowie z Suszu, oj biedni... Nie wiecie jeszcze co was czeka...!
[...]
Panie Janie Sadowski! [burmistrzu Susza] Może by się pan przeszedł
po ulicach naszego miasta Susza i zobaczył co się dzieje. Niech pan zobaczy tablice informacyjna przy starym urzedzie! Czy te ogłoszenia
o pożyczkach to pan firmuje?
Dlaczego nadal oblepiane ogłoszeniami są drzewa? |
|
| Rosenberg |
| Czwartek 12-03-2009 |
|
14872. | Kilka miesiecy temu pisalem, ze nie mozna dac ogloszenia do kuriera
przez internet. W odpowiedzi dostalem informacje, ze to kwestia czasu.
I do tej pory nic...
Naprawde jest wiele osob nie mieszkajacych w ilawie w polsce, ktorym ulatwilo by to bardzo zycie. |
|
| tasior |
| Czwartek 12-03-2009 |
|
Odp. | Można od dawna zlecać ogłoszenia drobne przez Internet.
Wyślij treść swego ogłoszenia na adres Biura Ogłoszeń:
ogloszenia@kurier-ilawski.pl
Otrzymasz kalkulację wraz z numerem konta bankowego. |
|
| moderator |
| Czwartek 12-03-2009 |
|
14871. | Do znawców prawa edukacyjnego.
Czytałem pobieżnie, bo inaczej nie można, Kartę Nauczyciela. Zaiste wielki to fach być nauczycielem, tyle poziomów awansu zawodowego, jakieś arkusze stażu, komisje, kontrole. Mnóstwo przemknęło mi przed ślepiami paragrafów, ustępów, itp. Pytanie jedno, zasadnicze: czy po przejściu etapu stażysty i zostaniu nauczycielem kontraktowym, można sobie darować dalsze awanse (mianowany, dyplomowany) i być do emerytury nauczycielem kontraktowym? Bo mnie awans finansowy nie interesuje, forsę mam i chciałbym uczyć dla samej pasji. |
|
| nawiedzony romantyk |
| Czwartek 12-03-2009 |
|
14868. | Odnośnie wpisu numer: 14867 Niestety nie umie pan czytać ze zrozumieniem! Proszę zacytować zdanie, gdzie Panu Leszkowi marzy się, by w Iławie żyło na wolności kilka tysięcy bezdomnych kotów. Będę wdzięczna.
Dygresja a watahach psów to już wytwór pana chorej wyobraźni, proszę nie suponować takiego wodogłowia osobom trzecim, Panu Olszewskiemu, mi czy komumolwiek. Nie słyszałam o przypadku zamarznięcia w Iławie kota czy psa w okresie zimowym, więc pod tym względem Iława jest równa Rzymowi.
Rozwiązania systemowe komórek miejskich to interesujący temat do analizy - bardzo dobry, nie pozostawiający nikogo obojętnym tekst. Dziękuję. |
|
| Basia |
| Środa 11-03-2009 |
|
14867. | Przeczytałem dziś to, co Pan Leszek Olszewski wypisuje. To się w głowie nie mieści! Marzy mu się o tym, żeby w Iławie "biegało" kilka tysięcy bezdomnych kotów - paranoja!
Oczywiście te "biedne" kotki zjadają tylko szkodliwe szczury, myszy i nornice, a wszystkie pożyteczne "zwierzątka" to tolerują! Żeby nie było niejasności mam kota już dziesięć lat, pomimo tego, że ma na obroży uwiązany dzwoneczek i tak co roku (szczególnie wiosną) przynosi do domu kilka zagryzionych ptaków.
A oprócz tego Rzym to nie Iława, tam klimat trochę inny i raczej bezdomne koty nie giną z powodu zimna. A może by tak "tę miłość" Pan Olszewski by rozszerzył o bezdomne pieski? Też są pożyteczne. Są ludzie którzy by im zbudowali budy (podobnie jak dla bezdomnych kotów) i niech też watahy biegają po osiedlach w poszukiwaniu żywności.
Będzie super!
Pozdrawiam wszystkich miłośników zwierząt. PS. Psa też mam! |
|
| ziutek |
| Środa 11-03-2009 |
|
14866. | Odnośnie wpisu numer: 14857 Nareszcie widz[ę], że ten właściwie wnioskuje kto ma władzę. |
|
| Filozof z PO |
| Środa 11-03-2009 |
|
14857. | Odnośnie wpisu numer: 14757 „(...) Pana wnioskowanie jest błędne (...)”
Żeby stwierdzić, że czyjeś wnioskowanie jest błędne (!), trzeba
najpierw przeprowadzić dowód, trzeba podjąć jakąkolwiek próbę.
A nie zauważyłem tego! Oprócz słowotoku, swoistego bicia piany.
„(...) Ostateczny wniosek jaki Pan zaserwuje będzie taki: Forum
Kuriera jest tylko dla ludzi z imienia i nazwiska (...)”.
Jak można wyciągać wnioski, jeśli nie przeprowadziło się analizy? Ba!
Nic takiego nie powiedziałem, że forum jest „tylko dla ludzi z imienia
i nazwiska”. Powiedziałem tylko to (przeczytaj, nie dopisuj sobie):
„(...) Anonim może sobie gadać co chce, jak chce oraz ile chce,
ale! Tylko w relacji z drugim anonimem. Bo! Anonim w rozmowie
z rzeczywistym Personem ma niewiele do powiedzenia. Z definicji.
A zwłaszcza nie wolno mu wchodzić na pułap emocji krytycznych
względem Persona (...)”.
Inteligencie! Łopatologicznie brzmi to tak: piszcie sobie co chcecie,
ale tylko anonimy z anonimami. Koniec kropka. Szkoda czasu.
„(...) Niech pana nie cieszą ilości wpisów, bo monopolista nie ma
się z czego cieszyć, gdyż konkurencji nie ma żadnej (...)”.
A to, że przez tyle lat Kurier zmiótł kilka powstających tytułów oraz
ciągle zasiada na zasłużonej pozycji niekwestionowanego lidera, to
jest powód do zmartwienia, co? Zwyczajnie rzecz biorąc, co...?
„(...) Proszę sobie założyć forum w starożytnej Grecji (...)”.
... powiedział dobrze wychowany anonim. Gdybyś, butny tchórzu,
powiedział to jako skonkretyzowany Person, to zrobiłbym z ciebie
wiatrak, a tak – kogo mam przywoływać do porządku? Cień?
O dorobku humanistycznym starożytnych i płynących stamtąd
naukach – nie zrozumiałeś nic. Cóż, masz prawo nie rozumieć. |
|
| Jarosław Synowiec |
| Środa 11-03-2009 |
|
14856. | Piękny hotel powstaje nad Małym Jeziorakiem.
Tylko dlaczego bez okien ??? |
|
| Anioł Stróż |
| Iława, Środa 11-03-2009 |
|
14854. | Jak długo jeszcze budynek administracyjny na cmentarzu przy Piaskowej
w Iławie będzie pusty?
Jak długo jeszcze ten budynek, na który wydano ponad 5 milionów zł,
będzie bezużyteczny? A jak długo jeszcze będą nieczynne toalety???
Czyżby czekał na uroczyste otwarcie? Na pogrzeb ważnej PO-staci
w Iławie, która wybierze się w ostatnią drogę? |
|
| Filozof z PO |
| Środa 11-03-2009 |
|
14853. | Fajne to takie jest, gdy Polak z Polakiem gadają o wielkich sprawach na forum publicznym.
Jednak gdy przyjdzie im w sąsiedztwie ustalić plan działania - np. co dalej z trzepakiem koło bloku nr 3 - to albo: "ani be ani me ani kukuryku", albo IV wojna światowa gotowa od zaraz. Bywajcie zdrowi! Wy i dzieci wasze |
|
| sąsiad z podwórka |
| Wtorek 10-03-2009 |
|
14852. | Odnośnie wpisu numer: 14849 "Kepler zacznie prawdziwe obserwacje po trzymiesięcznej rozgrzewce. Każde jego odkrycie będzie wymagało potwierdzenia przez teleskopy znajdujące się na Ziemi. Naukowcy z NASA przewidują więc, że dom ET dostrzeżemy najwcześniej za trzy lata. (...)"
No to troszeczkę przyjdzie nam czekać na rezultaty. Mam nadzieję, że w międzyczasie nie ulegnie awarii, której udziałem stał sie Wielki Zderzacz Hadronów, który - tak dla przypomnienia - uległ awarii po jednym dniu użytkowania.
Ciekawią mnie koszty tego eksperymentu, bo jeżeli chodzi o "Zderzacza Hadronów", to:
"(...) CERN miał skończyć budowę LHC już w 2005 roku, ale pojawiły się liczne problemy, głównie z finansowaniem tak złożonego przedsięwzięcia. Być może cały ten szum wokół Maszyny Końca Świata ostatecznie opłaci się, bo nudnymi eksperymentami nikt by się nie zainteresował.
A podatnikom i sponsorom trzeba się przypominać. Zwłaszcza, że w tym przypadku nie ma łatwej odpowiedzi na popularne pytanie o praktyczne korzyści z wydania około 9 mld franków szwajcarskich. (...)"
Co tam głód na całym świecie, prawda!!!? |
|
| Natasza_Pegeerówka |
| Wtorek 10-03-2009 |
|
14851. | Odnośnie wpisu numer: 14849 "Patrz jak nad jej wody trupie wzbija się jakiś gad w skorupie, sam
sobie sterem i okrętem, i pisarzem. Wtem jak bańka prysnął o szmat
głazu" [...]. |
|
| Filozof z PO |
| Wtorek 10-03-2009 |
|
14849. | Odnośnie wpisu numer: 14847 Dziękuję za opinię.
Obiecuję postaram się dostosować do szanownych rad. Swoją drogą,
ponoć Kepler (oczywiście... teleskop) wszedł szczęśliwie na właściwą
orbitę i powolutku, ostrożnie zaczyna się ustawiać frontem do gwiazd.
Chwała Bogu, wszystko przebiega zgodnie z planem. |
|
| Tomek Orlicz |
| Wtorek 10-03-2009 |
|
14848. | Kumuś nie pasują moje wpisy, gdyż w pień są wycinane jak lipy stare
sprzedpoli Iławy, skąd miód i pyłek pszczeli goi serca drętwe. |
|
| Dehydroepiandrosteron |
| Wtorek 10-03-2009 |
|
Odp. | Oj ktoś tu bredzi, bredzi, bredzi... Albo mu się tylko wydaje. |
|
| moderator |
| Wtorek 10-03-2009 |
|
14847. | Odnośnie wpisu numer: 14808 Zalosne wytacza Pan, Panie Orlicz, armaty do dyskusji z filozoficznymi skrutami myslowymi naszego znakomitego forumowego Menczennika...
Od roku obserwuje wypowiedzi wielu forumowiczow Kuriera i widze, ze
za krotkimi wypowiedziami kryje sie najwiecej madrosci, trafnosci o zachadzacych wokol nas wydarzeniach. Przy tym wspanialym dowodem
na zrozumienie swiata wokol nas jest stosowanie objasnien z pewna
ironia i znakomitym humorystycznym dystansem... To jest poziom.
Takie powinno byc zawsze nasze forum. Pozdrawiam. |
|
| Latarnik z Sienkiewicza |
| Wtorek 10-03-2009 |
|
14846. | Odnośnie wpisu numer: 14845 I tak trzymać. Narodziny "mohera" są kwestią ciaglą, czyli procesem, właściwie dialektycznym, choć takie określenie nie pasuje w tej kwestii, ale...Kazdy z wiekiem nostagicznie stwierdza, że jego koniec jest na horyzoncie. Wówczas ogląda się za Bogiem, za słowem bożem, za jutrem niepewnym, za tym co go czeka po tamtej stronie. Przykazań pilnuje i, choć wielkim był szkodnikiem, poucza co dobre a co zle. Nagle on, po cichutku nastawia radio, by posłuchać tego co mówią, może w Radio Maryja, Tv Trwam, jakby chciał zmyć winy życia swego. |
|
| Męczennik z Polski |
| Wtorek 10-03-2009 |
|
14845. | Odnośnie wpisu numer: 14843 "(…) Wbrew przypuszczeniom, że "moher" jest na wymarciu, okazuje się, iż młodego narybku Rydzykowi nieustannie przybywa. (...)"
I będzie przybywało, wbrew ogólnej opinii Ateuszy wszelakiej maści,
bo Kościół jest oparty na trwałych podstawach. Do hierarchów powoli zaczyna docierać to, że jeżeli nie ma się podstaw wiary, to katecheza na niewiele się zda i zanim zacznie się wykładać teologie, to warto, a nawet trzeba zorientować się, czy osoby, do których się mówi, mają w ogóle osobistą relację z Jezusem. Z moich obserwacji oraz przeprowadzanych rozmów, mogę stwierdzić z całą odpowiedzialnością, że 90% niestety
nie ma.
W związku z tym uważam, że dopóki tej relacji nie ma, dopóty należy odłożyć wszystkie inne kwestie, zostawić program nauczania i głosić, głosić i jeszcze raz głosić Jezusa, który żyje i kocha. Myślę również, że kolejne 5 lat pod przywództwem arcybiskupa Michalika będzie równie owocne, jak poprzednie.
PS. "Doszła ta sprawa do króla Niniwy. Wstał więc z tronu, zdjął z siebie płaszcz, oblókł się w wór i siadł na popiele. Z rozkazu króla i jego dostojników zarządzono i ogłoszono w Niniwie co następuje: Ludzie i zwierzęta, bydło i trzoda niech nic nie jedzą, niech się nie pasą i wody nie piją. Niech obloką się w wory, niech żarliwie wołają do Boga! Niech każdy odwróci się od swojego złego postępowania i od nieprawości, którą popełnia swoimi rękami." (Jon 3,3-7) |
|
| Natasza_Pegeerówka |
| Wtorek 10-03-2009 |
|
14844. | To nie żarty, ani żadna ściema. EMPiK będzie miał w "Galerii Jeziorak"
salon firmowy o powierzchni 250 metrów kwadratowych. Mówię wam! |
|
| J-23 |
| Wtorek 10-03-2009 |
|
14843. | Jesli wydaje się wam niedowiarkom, że polski Kościół pójdzie drogą Życińskiego, a przeciw Radiu Maryja, to bardzo mylicie się. Otóż dziś Rada Episkopatu ponownie Przewodniczącym Episkopatu wybrała arb. Michałka, zwolennika głosu z Torunia.
Wbrew przypuszczeniom, że "moher" jest na wymarciu, okazuje się, iż młodego narybku Rydzykowi nieustannie przybywa. |
|
| Badacz nastrojów społecznych |
| Wtorek 10-03-2009 |
|
14842. | Odnośnie wpisu numer: 14841 Niestety, z przykrością stwierdzić muszę, że nie podsumowałem,
Panie Jur, mej wypowiedzi, ni też tym bardziej nie unieważniłem mej wcześniejszej wypowiedzi, a zreasumowałem jedynie to i owo (proszę jeszcze raz przeczytać i sprawdzić, cóż to takiego było).
Owszem, mi również się od czasu do czasu zdarza językowa wpadka, ale żeby do tego stopnia?! Przyznam się bez bicia, że zrobiłem wielkie oczy, odczytując Pański wpis i że poprawił mi Pan tym humor na resztę dnia,
za co serdecznie dziękuję. |
|
| Tomek Orlicz |
| Wtorek 10-03-2009 |
|
14841. | Odnośnie wpisu numer: 14833 "Reasumując, stwierdzę, że ..."
Czyli jak rozumiem, zreasumował pan to co powiedział wcześniej, a więc unieważnił, czy tak?
Przed laty pomylono czasownik reasumować (pierwotne znaczenie `odwoływać to, co się powiedziało wcześniej`) z resumować, czyli `streszczać, podsumować jakąś kwestię`, i dzisiaj nieświadomi tego niektórzy "intelatualiści", używają słowa "reasumować" w znaczeniu `podsumowywać, streszczać`. Chcą błysnąć a puszczają językowego bączka...
Miast się silić na obce zwroty których jak widać wypowiadający się
nie rozumie, można użyć bezpieczniejszych sformułowanie np. "podsumowując", czy równie uczenie, acz poprawnie rzec:
"rekapitulując, twierdzę że". |
|
| Jur |
| Wtorek 10-03-2009 |
|
14840. | Odnośnie wpisu numer: 14837 Odczytanie, to nie nadinterpretacja! Oto cztery fragmenty z czterech Pańskich postów.
"Informacji o tejże misji (którą odczytałem na onet lajcie) towarzyszy multum komentarzy, w których niczym makaron na uszach przewija się głównie problematyka... boskiej interwencji w kreowaniu życia ziemskiego i równie liczna masa pochodnych bzdur.
Pytam się więc - po co niepotrzebnie angażować Boga (grubo przed czasem właściwych odkryć i odpowiedzi na być może fundamentalne pytania), ryzykując tym sposobem narażenie się na niepotrzebny i ośmieszający zarzut jakowejś indolencji intelektualnej?
Wreszcie, dzięki tej samej ciekawości, co potwierdził nie tak dawno również Kościół, wiemy na pewno, że Galileusz nie widział w okularze swej lunetki jakowychś sztuczek szatańskich, a rzeczywiście że przyglądał się jowiszowym (Galileuszowym) księżycom.
Przypomnę, że wspomniałem o naukowej misji nowego teleskopu kosmicznego Kepler, o ogromnych nadziejach z nią związanych i o niemożności ustosunkowania się do owej misji fundamentalistów religijnych ulepionych z gliny".
Nie będę się do nich ustosunkowywał, pozostawiam to czytelnikom, ich wrażliwości, inteligencji, empatii.
Powiem jeszcze Panu na koniec, że gdyby nie było tych "religijnych" wtrętów, nie byłoby moich odpowiedzi, bo w sprawach oczywistych
nie daję głosu, jak na rasową sukę przystało.
PS. Pozwalam sobie, w dowód sympatii dla Pana...
JULIAN TUWIM
DO FRANCISZKA FISZERA
Franciszku! Jakże to wicher radości
Na skrajach ziemi się pieni?
Patrz: milion płomiennych wieczności
Piramidami wyrasta z przestrzeni.
Forteca wokół globu! Dosyć, dosyć, nieba!
Bóg zazdrosny szturmuje do naszych serc!
Zamanić go i ściągnąć trzeba,
Niech się on teraz miota śród gorejących twierdz!
Teraz Ojca przybić do krzyża,
Teraz ojcu wieki męczeństwa!
Człowiek-Wicher, nasz brat, się zbliża
Prostować ścieżki człowieczeństwa.
A wtedy my, krzyczący na tej kuli
O młodości, o ostatniej wolności,
Spotkamy się, jak przy zbiegu dwóch ulic,
Na rogu świata i nieskończoności |
|
| Natasza_Pegeerówka |
| Wtorek 10-03-2009 |
|
14839. | Kiedy widzisz człeka na Ziemii, to wiesz że urodził sie i zemrze. Cofajac sie zatem do początku istnienia materii ożywionej, nie jeden uczony
zęby połamał, gdyż zawsze więcej niewiadomych im głębiej sięgamy.
Koleś jeden uznał iz istnienie człowieka na tym padole jest bezsensem,
z punktu widzenia materialistycznego, gdyż jego egzystencja trwająca
60-80 lat na przestrzeni wieczności nie ma żadnego znaczenia dla istnienia świata i, dlatego... skończył z sobą. Jednak kiedy dopuszczamy myśl o dwoistości osoby ludzkiej, myśłac o duszy, to mamy zupełnie inny wymiar istnienia człowieka na Świecie Boskim, dodam. |
|
| Filozof z PO |
| Wtorek 10-03-2009 |
|
14837. | Odnośnie wpisu numer: 14834 Panie Nataszu! Nie wiem, czy zauważył(a) Pan(i), że nasz dialog dobiegł końca. Z przykrością stwierdzam, że w dalszym ciągu, świadomie, złośliwie nadunterpretuje Pan (Pani?) moje słowa, czego bardzo nie lubię. Przypomnę może, że bezpośrednio nie odniosłem się choćby słowem do religii, a jedynie do wiedzy (tudzież ślepej niewiedzy) pewnych osób. |
|
| Tomek Orlicz |
| Poniedziałek 09-03-2009 |
|
14836. | Odnośnie wpisu numer: 14835 Mówisz-masz.
ANGELE Dei, qui custos es mei, Me tibi commissum pietate superna;
Hodie, Hac nocte illumina, custodi, rege, et guberna. Amen. |
|
| Natasza_Pegeerówka |
|
14835. | Odnośnie wpisu numer: 14833 Z ludzkiej ciekawości powstają również takie projekty jak np. HAARP:
"Program Badania Aktywności Zorzy Polarnej przy Użyciu Wysokich Częstotliwości". To kontrowersyjny, gigantyczny nadajnik radiowy umiejscowiony na Alasce. Czy posłuży w celu obrony nas , ludzi przed "zagrożeniami" czy będzie podobnie jak z Echelonem, który gromadzi i analizuje przekazy elektroniczne z całego świata - faksy, e-maile, transfery plików, a nawet zwykłe rozmowy telefoniczne?
Pan Tomasz zaraz powie , że to teorie spiskowe. A Natasza odmówi "Aniele Boży" w oryginale :) Pozdrawiam.
PS. Dzięki Natasza za wszystkie rady :) |
|
| zainteresowany |
| http://www.youtube.com/watch?v=yGZ7Z2LQ7Xc&eurl=http://pr... |
|
14834. | Odnośnie wpisu numer: 14833 "(...) Dzięki takiej ludzkiej ciekawości właśnie w tej chwili, w takiej formie możemy wymieniać między sobą swobodnie swe poglądy (przez internet), wygodnie żyć, nie martwić się o to, czy jutro uda nam się coś upolować i czy nasz sąsiad nie zasadzi nam ciosa maczugą w potylicę.(...)"
Panie Tomaszu, widzę, że nasz dialog jest jak rozmowa dorosłego z dzieckiem; trzeba dobierać słowa, żeby gówniarz zrozumiał i żeby było wychowawczo. Ciekawi mnie dlaczego nie dodał Pan jeszcze, że dzięki ludzkiej ciekawości;
- tysiące ludzi ginie na drogach
- tysiące ludzi ginie na różnego rodzaju poligonach wojennych
- tysiące ludzi umiera z przedawkowania itd, itd...
To, że mamy możliwość oglądania żurawi, bielików i innych cudów natury, winno nas zmobilizować do pracy nad zachowaniem tego stanu, tego naszego skarbu.
I już na koniec. Fundamentaliści religijni stanowią niewielki ułamek wierzących, więc dawanie ich za przykład uważam za wielce niefortunne posuniecie z Pańskiej strony. Od 1989 r. Kościół w Polsce - rozumiany zarówno jako instytucja, jak i wspólnota wiernych - jest pouczany przez osoby i środowiska nie tylko do niego nie należące, ale często - wrogie. Może czas zaprzestać tych ataków i jeżeli Pan i Panu podobni macie jakieś własne wartości - walczcie o nie, a nas wiernych pozostawcie w spokoju. I to by było na tyle. |
|
| Natasza_Pegeerówka |
|
14833. | Odnośnie wpisu numer: 14829 Szanowna Nataszko! Niezmiernie cieszę się, że powolutku, małymi kroczkami dochodzimy do jako takiego konsensusu. Pozwól jednak,
że wpierw wspomnę jeszcze o pewnej bardzo ludzkiej przywarze, a mianowicie o interpretowaniu przez nas faktów i wiadomości.
Jak zapewne jest Ci wiadomo, informacje można interpretować prawidłowo (zgodnie z zastaną prawdą), nieprawidłowo, lub też je nadinterpretować (naginać do własnych potrzeb, do własnego światopoglądu, lub też w ściśle określonym celu). Pytasz się, dalczego Meteoryt Tunguski się nie spalił, jeżeli jest tak, jak prawię? Proszę bardzo, już śpieszę z odpowiedzią. On (Tunguski) się nie spalił (całkowicie), ponieważ przedtem (albo przed bezpośrednim uderzeniem w glebę) meteoryt ów EKSPLODOWAŁ! Raczył to uczynić ładnych parę kilometrów na ziemią (przy czym znany jest-był tylko jeden naoczny świadek, który przyrównał tenże widok eksplozji do widoku potężnego pioruna [bomby jądrowej w domyśle ludzi współczesnych]). Uprzedzę Twe kolejne pytanie, stwierdzając, że ogromną połać syberyjskiego lasu powaliły nie odłamki tego meteorytu (z którego o dziwo do dzisiaj nie znaleziono ani okruszka), a fala uderzeniowa towarzysząca eksplozji. Tak więc pamiętaj, że interpretować informacje prasowe (a szczególnie tego typu informacje) można na tysiąc różnych sposobów i że niejednokrotnie doklejone mają takie informacje metkę sensacji (gotową nadinterpretację).
Cytujesz, że: "(...) Kosmiczny kamień o masie zbliżonej do tego, który w 1908 roku zrujnował wielką połać syberyjskiej tajgi, przemknął w poniedziałek tuż obok Ziemi. (...)", usiłując tym sposobem zdewaluować ważkość mej wypowiedzi. Mógłbym tutaj posłużyć się kontrprzykładem sprzed kilku lat, kiedy to nad terytorium Środkowych Niemiec eksplodował meteoryt, a która to siła eksplozji była oszacowana na... kilkaset megaton trotylu (wybuch kilkudziesięciu średniej klasy bomb wodorowych typu Jericho1) i była również przyrównana do siły eksplozji Meteorytu Tunguskiego. W jednym ułamku sekundy mogły zginąć miliony niewinnych istnień ludzkich. Różnica jednak polegała w opisanym przypadku na tym, że Meteoryt Tunguski eksplodował na wysokości około 8 kilometrów, a ten znad Niemiec uległ wybuchowej destrukcji na wysokości 60-70 kilometrów.
Sądzę, że nie pogniewasz się, jeśli stwierdzę, Nataszko, że rozumiem Twój punkt widzenia. Odpowiadając na Twe wątpliwości, związane z pakowaniem ogromnych pieniędzy w wątpliwej sławy przedsięwzięcia naukowe, muszę po prostu stwierdzić, że człowiek już taki jest i tyle. Byliśmy, jesteśmy i mam nadzieję jeszcze długo pozostaniemy ciekawskimi stworzeniami. Ta ciekawość wygnała nas 150 tysięcy lat temu z Afryki i de facto uczyniła ludźmi. Dzięki tej ciekawości dotarliśmy do Ameryk, do Australii, a także (bezpośrednio) na Księżyc i (pośrednio) do krańców Układu Słonecznego. Stwierdzisz - niepotrzebnie?
Dzięki takiej ludzkiej ciekawości właśnie w tej chwili, w takiej formie możemy wymieniać między sobą swobodnie swe poglądy (przez internet), wygodnie żyć, nie martwić się o to, czy jutro uda nam się coś upolować i czy nasz sąsiad nie zasadzi nam ciosa maczugą w potylicę. Wreszcie, dzięki tej samej ciekawości, co potwierdził nie tak dawno również Kościół, wiemy na pewno, że Galileusz nie widział w okularze swej lunetki jakowychś sztuczek szatańskich, a rzeczywiście że przyglądał się jowiszowym (Galileuszowym) księżycom. Także tęcza nie jest cudem, a ledwie jedynie zjawiskiem optycznym.
Dzięki temu, że ciągle kombinujemy, zapomnieliśmy o powozach konnych, o drewnianym radle i o cepach. Owszem - możesz stwierdzić przewrotnie, że "dzięki temu zatruwamy środowisko", czemu nie zaprzeczę, gdyż zawsze coś odbywa się kosztem czegoś innego. Odpowiedz jednak sobie na pytanie: czy aby na pewno z tym naszym środowiskiem jest aż tak źle? Ze swej strony wspomnę może jedynie, że ani wzrok, ni tym bardziej słuch mi się nie polepsza, a tymczasem dzisiaj słyszałem kilka klangów żórawich kluczy (których to widoku w swoim dzieciństwie nie doświadczyłem ani razu), jak również kilkadziesiąt zawodzeń gęsich kluczy + dwa majestatycznie szybujące orły bieliki + na dokładkę przepięknego bażanta (dwa ostatnie gatunki również nie były mi znane z autopsji tych dwadzieścia parę lat wstecz).
Reasumując, stwierdzę, że zacząłem ten wątek z nadzieją zapoznania się z opiniami ludzi ciekawych tego świata. Przypomnę, że wspomniałem o naukowej misji nowego teleskopu kosmicznego Kepler, o ogromnych nadziejach z nią związanych i o niemożności ustosunkowania się do owej misji fundamentalistów religijnych ulepionych z gliny. Tym sposobem - niczym rękawicę - rzuciłem być może niechcący wyzwanie, typu: "co statystyczny człowiek dnia dzisiejszego wie o otaczającym go świecie?" I, poniekąd, jak na tacy, otrzymałem odpowiedź. |
|
| Tomek Orlicz |
|
14832. | Odnośnie wpisu numer: 14829 [...] Co to znaczy "obok Ziemi"?
50, 500, 5 000, 50 000, może 500 000 tyś kilometrów?
Obok Ziemii to może być nawet 5 milionów kilometrów.
O czym wy piszecie? Bóg nan na razie palcem pogroził. |
|
| Filozof z PO |
|
14831. | Radny iławski HENRYK WITKOWSKI [...] ujawnił skandaliczną informację że jego koledzy po fachu przez dwa lata (!) nie byli w stanie stworzyć ani jednej uchwały będącą ich autorstwa. Samorzutnie nasuwa się wniosek, że jedynym harownikiem jest burmistrz Ptasznik oraz jego przyboczni urzędnicy.
Ja, jako tutejszy wyborca i stały obserwator sceny politycznej, również zapragnąłem podsumować "wysiłek intelektualny" naszego radnego Witkowskiego na rzecz lokalnej społeczności:
rok 2007 - ZEEERRROOO uchwał,
rok 2008 - ZEEERRROOO uchwał,
rok 2009 - ZEEERRROOO uchwał (styczeń, luty),
rok 2010 - prognoza - ???
I co na to powiedzą internauci jako potencjalni wyborcy? |
|
| (czarno)widz |
|
14829. | Odnośnie wpisu numer: 14817 Jeżeli jest tak jak prawisz, to dlaczego meteoryt Tunguski sie nie spalił?
Nie żebym sie chwalił, ale ma Pan przed sobą gościa, któremu było dane osobiście kupić 1 numer "Fantastyki" i który przeczytał m.in. "Koniec wieczności", i wiele wiele innych. Za zaproszenie dziękuje. Być może kiedyś skorzystam.
I tak już na koniec. Dając przykład tego nieszczęsnego głazu, chciałem powiedzieć, że futurologia to domena SF. Co i raz dowiadujemy sie o tym, że; * rozpoczął działalność "Wielki Zderzacz Hadronów", który bodaj po pierwszej próbie, podobno wielce udanej, został unieruchomiony; * że tu i tam powstaje teleskop, czy też inne ustrojostwo za pomocą którego będziemy mogli nawiązać komunikacje z ufoludkami.
Ludziska to kupują, bo dlaczego nie maja kupić? Nie zastanawiają sie jednak, że to wszystko kosztuje nas multum pieniędzy albo i więcej, a pożytku z tego nie będą miały nawet nasze praprapraprawnuki.
Jestem przeciwny ogłupianiu i zapodawaniu nam, zwykłym ludziom, tematów zastępczych. Myślę, że w miarę oczytany człowiek po przeczytaniu poniższego zdania, będzie miał odmienne zdanie od Pana Tomasza Orlicza.
"(...) Kosmiczny kamień o masie zbliżonej do tego, który w 1908 roku zrujnował wielką połać syberyjskiej tajgi, przemknął w poniedziałek tuż obok Ziemi. (...)" |
|
| Natasza_Pegeerówka |
|
14828. | Odnośnie wpisu numer: 14827 Chciałabym zwrócić uwagę na zwracanie uwagi przez Madam Lecter, ona chyba jest nie z tej planety i nie wie, że pewna pani radna z PO załatwiła swojej przychodni za friko cały ośrodek zdrowia na Starym Mieście, mimo iż ta spółka zdrowotna dysponuje obiektem po przedszkolu na osiedlu Podleśnym.
A "Rodzina", która z trudem mieści się w wynajmowanym budynku na
1 Maja została odprawiona z kwitkiem, gdy ubiegała się o lokale w wymienionych obiektach. No bo nie poparła w wyborach obecnej jedynie słusznej ekipy [...]. |
|
| strzykawka |
|
14827. | Chciałabym zwrócić uwagę dziennikarzy naszego Kuriera na brak izolatki w przychodni "Rodzina" i brak izolowania przychodzących dzieci z ospą lub jej podejrzeniem od innych pacjentów zwłaszcza starszych ludzi i
pań w ciąży (nie każdy przechodził ospę w dzieciństwie...).
Przykre, ale prawdziwe. |
|
| Madame Lecter |
|
14826. | Odnośnie wpisu numer: 14825 Puszki na placu to jeszcze nic, ale gorzej jak puszki będziecie znajdować w kanałach wentylacyjnych po odbiorze mieszkań. Kiedy rozpoczniecie użytkowac, a nagle kanaliza w pionie zapchnie się i trzebac wzywac tych z wodociągów.
Muszę wyznac, iż na budowach niec od czasów komuny nie zmieniło się. Ostre chlanie, oglądają się robotnicy na fuchę, o gorzałę podczas wykańczania mieszkań, a jakie drzwi montują, że trzeba trzaskac by przymknąc. Deweloprzy za to nie odpowiadają, ich to jakby nic nie obchodziło, gdyż podwykonawcy są zatrudniani, co rusz to innych specjalności: kto inny okna, drzwi, tynki, elektrycznośc, hydraulikę, parapety, itp. itd. etc.
Najlepiej byłoby samemu od pewnego punktu budowy przejąc robotę (mantaż okien, parapetów, drzwi wejściowych, tynków), ale oni nie chcą zgodzic się, gdyż kierownictwo jest w układach z podwykonawcami i wiele by na tym stracili. Wiecie państwo: coś za coś. Ja cię wpuszczę na blok z montażem okien, a ty mnie wstawisz super okienka w prywatnym domku. |
|
| budowlaniec |
|
14825. | Widział ktoś większy syf niż ten na Placu Gdańskim [Osiedle Gajerek w
Iławie] wokół siedziby pracowników firmy budowlanej. Wszędzie puszki,
potłuczone i nie tylko butelki, szmaty, buty papiery, kartony itd.........
Czy tak trudno postawić im kosz na śmieci...? |
|
| obserwator |
|
14824. | Odnośnie wpisu numer: 14789 Czy to prawda, że pani Ewa Wiśniewska z Iławskiego Centrum Kultury, poprzedniczka Pana Woźniaka, już tam nie pracuje ??? Szkoda byłoby. |
|
| ALA |
|
14823. | Czy może ma ktoś namiar na krawcową, która dorabia szyciem lub zajmuje się tym z zamiłowania. Pilnie... |
|
| Kika |
|
14822. | Odnośnie wpisu numer: 14761 Panie "Kastrat" z z MOPS-u w Suszu!
Masz autorytet, gdyż nawet minister Orzechwoski poszedł twą drogą. |
|
| drogowiec |
|
14821. | Dziś poniedziałek. O godzinie 13:00 w świetlicy wiejskiej w Sampławie odbędzie się uroczystość oddania do użytku ogrzewania centralnego. |
|
| rowerzysta |
|
14819. | Odnośnie wpisu numer: 14817 Panie Orlicz!
Zejdź Pan z drogi, którą pędzisz. Twój byt na tej ziemi, to nawet nie
asteroida, a pyłek, który ciagle osadza się na moim biórku, wkur[...]
mnie, pomimo że mam sterylne mieszkanie. |
|
| Filozof z PO |
|
Odp. | Miałeś już ostrzeżenie, więc wyluzuj, bo zaczynasz się
zachowywać teraz ordynarnie, a takie teksty to nawet
do anonima nie przystoją – a co dopiero do jego mości
Tomka Orlicza. Każdy ma prawo do własnych poglądów. |
|
| moderator |
|
14818. | Dlaczego Majewski Tomek zdobył złoty medal?????? Bo jest silny!!!!!
A dlaczego jest silny, gdyż: wyżywienie Tomasza Majewskiego jest naturalne aż do bólu, wręcz surowe.
Już jako ossesek ciągnął mamę za cyc prawie 18 miesięcy, co było osłoną do rozwoju jego organicznych zadatków na człowieka silnego, zdrowego i mądrego. On za chłopaka chlał jak ciele po 5 litry mleka prosto z cyca od krowy po ocieleniu. Taka krowa daje siarę. Siara to specjalne mleko, jakie produkuje ona z gruczołu mlecznego po ocieleniu. Mleko i chleb z wiejskiego piekarnika, na dodatek orkiszowy wg przepisu św. Hildegardy, były jego ulubionym pokarmem na co dzień.
Ponadto matka dokarmiała go mlekiem kozim. Tomasz Majewski za chłopaka nie jadał cipsów, zapiekanek, czy innych na poczekaniu pedzonych szybko dań, jak hotdogi i inne świństawa. Jego domeną było mięsiwo od świni, polskiej zwisłouchej, baranie, z wołu i czasem eksportową koninę. Uwielbiał też mięso z kury wiejskiej i dzikiego ptaka, kaczora. Pił za to, nie gorzałę, a surowe jaja od kury, szczególnie perliczki.
Za witaminy słuzyła mu boćwina, marchew, brukselka, por, strąki grochu, groch, pietruszka nać, rzepa i dynia. Pił sok z dzikiej róży, porzeczki czarnej. To było jego DHEA. |
|
| Niedziela 08-03-2009 |
|
14817. | Odnośnie wpisu numer: 14810 Droga Nataszko!
Zapewniam Cię, że zdaję sobie sprawę z potencjalnego zagrożenia planetoidami, asteroidami i innymi meteoroidami (przy okazji dziękuję za linka). Przykład zapodany przez Ciebie (marne 50 metrów średnicy kosmicznego śmiecia), niestety, jest słabym "dowodem", świadczącym jedynie o tym, jak wielce można rozdmuchać "armagedonowe nadzieje" co niektórych proroków. Skałka tej wielkości - przechodząc przez ziemską atmosferę - skurczyłaby się (wypaliłaby się) do wielkości co najwyżej dużego głazu narzutowego, albo i uległaby całkowitej destrukcji wybuchowej. I teraz uważaj:
SKAŁEK TAKICH, JAK TA, ROCZNIE EKSPLODUJE W ZIEMSKIEJ ATMOSFERZE KILKADZIESIĄT!
Tym niemniej podzielam Twą opinię, że zagraża nam bezpośrednie,
niebezpieczne BUM! Problem jednak polega na tym, że statystycznie
rzecz ujmując, owo bum może nastąpić jutro, za rok, za lat sto, tysiąc,
albo równie dobrze i za milion lat. Możesz stwierdzić, że sam Bóg jeden
raczy coś takiego wiedzieć i tym sposobem nie dogadamy się do końca
świata.
Jeśli jednak życzysz sobie dalszych dowodów na to, że to nie fantazja mną kieruje, proszę bardzo - zapraszam Cię serdecznie w progi mego domostwa, abyś mogła podziwiać kolekcję moich meteorytów (jak byś nie wiedziała, cóż to takiego, to Ci podpowiadam, że są to takie i śmakie skałki rodem z kosmosu). Będziesz mogła nie tylko operować gołym okiem, Droga Nataszko, ale i dotknąć Ci ich (onych meteorytów) pozwolę. |
|
| Tomek Orlicz |
| Niedziela 08-03-2009 |
|
14816. | Amf należy do typowych zachcianek ludzi z Ratusza.
Podobnie, co krok, to rondo są zbytecznym rozwiązaniem drogowym. Zaś tam, gdzie potrzeba największa, jak przy budowlance, przy urzędzie skarbowym, zastój. |
|
| drogowiec |
| Niedziela 08-03-2009 |
|
14815. | Odnośnie wpisu numer: 14813 Gdy tak chwalisz robotników na Galerii Jeziorak, to ci powiem, że dwa
tygodnie temu zarwał im się kawałek stropu pomiędzy piętrami, więc
radzę uważać na głowę, gdy będziesz szedł z rodzinką na zakupy... |
|
| J-23 |
| Niedziela 08-03-2009 |
|
14813. | Odnośnie wpisu numer: 14809 Kwota spora, ale nie wiem, czy nie lepiej byłoby dać i więcej, ale
powierzyć budowę firmie stawiającej nam Galerię Jeziorak? Im sie
robota w rękach pali i wygląda na to, że swojej roboty nie spartolą.
Czy tak samo bedzie przy wybranym wykonawcy? Daj Boże... |
|
| Eskulapski |
| Niedziela 08-03-2009 |
|
14812. | Odnośnie wpisu numer: 14805 Polska osiedlowa, to jedna wielka pustynia, bez krzewów, jeśli, to same iglaki. Drogi bez drzew, bo wyłamane już jako młode sadzonki.
W najbliższym okresie z pól i łąk znikną topole swierki, graby, wolne nasadzenia, dzikorosnące drzewa, gdyż pójdą pod topór z powodu drogiego węgla i gazu. W celach opałowych nowe domki obłożone są drewnem niewiadomego pochodzenia, debami, bukami grabami, swierkami. |
|
| benek |
| Niedziela 08-03-2009 |
|
14811. | Panie Orlicz! [...] |
|
| benek |
| Niedziela 08-03-2009 |
|
Odp. | To jest ostatnie ostrzeżenie.
Pojedynków na inwektywy szukaj pod budką z piwem. |
|
| moderator |
| Niedziela 08-03-2009 |
|
14810. | Odnośnie wpisu numer: 14808 Tomasz Orlicz popuszcza wodze fantazji /dobrze, że fantazji, a nie ..../,
a rzeczywistość wcale nie jest taka różowa, oto dowód [odnośnik niżej].
I tylko dziękować Najwyższemu, że sie ulitował i pozwolił wielu wielu ludziom spokojnie żyć.
Na tym przykładzie widać doskonale, że fajnie sie pisze o czymś, czego nie widać, a to co jest widoczne gołym okiem jest przemilczane. Ciekaw jestem 3 podpowiedzi.
PS. Moja podpowiedź poniżej: (...) Dlatego astronomowie od pewnego czasu apelują do polityków o stworzenie globalnego systemu wykrywania i katalogowania groźnych planetoid. Minąwszy Ziemię raz, większość tych obiektów wróci w nasze pobliże. Szczególnie powinniśmy się bać największych ze skał. Choć łatwiej je wykryć, to skutki ich uderzenia mogą zrujnować już nie miasto, cały kontynent, a nawet - całą planetę. (...) |
|
| Natasza_Pegeerówka |
| http://www.polskatimes.pl/rozmaitosci/90924,kosmiczny-gla... |
| Niedziela 08-03-2009 |
|
14809. | W najnowszym Kurierze doczytałem się, że nowa scena w amfiteatrze
będzie kosztowała prawie 5 milionów złotych!!!
Przepraszam! Czy ci ratuszowi decydenci upadli na czaszkę wydając
tak potężną kwotę pieniędzy pochodzących od podatnika na produkt
nie koniecznie pierwszej potrzeby? |
|
| (czarno)widz |
| Niedziela 08-03-2009 |
|
14808. | Odnośnie wpisu numer: 14803 Męczenniku! Z przykrością muszę stwierdzić, że mieszasz pojęcia, nadinterpretujesz słowa Wolszczana i - generalnie - nie masz zielonego pojęcia, o czym piszesz, czy też w jakich sferach zagadnień starasz się (usiłujesz) poruszać.
Nauka nie opiera się na wspomnianych przez Ciebie domysłach, lecz na faktach i na dowodach. Ziemia - jej powstanie i poszczególne etapy rozwoju - jest bytem, który można określić według precyzyjnych datowań i praw fizyki. Istnieje ona tyle i tyle czasu i powstała w konsekwencji takich to a takich prawideł, akcji i reakcji. Koniec, kropka. Bałamutne określenie człowieka, jako istoty niemogącej czegoś ogarnąć swym ograniczonym rozumem trąca ciemnogrodem i zastraszaniem rodem ze średniowiecza.
Liczyłem na merytoryczną dyskusję i po raz drugi się przeliczyłem; podpowiedź nr 2). na jednym z księżyców Jowisza, pod lodową powierzchnią Europy, już za kilka lat naukowcy odkryją aktywne biologicznie formy życia, które będą bardzo podobne, czy wręcz tożsame z naszymi ziemskimi bakteriami. Analogiczna sytuacja będzie miała miejsce już wkrótce na czerwonej planecie Mars (pod jej powierzchnią, a konkretnie w wodonośnych skałach). |
|
| Tomek Orlicz |
| Niedziela 08-03-2009 |
|
14807. | Odnośnie wpisu numer: 14798 Piotr Żuchowski nie jest taki święty na jakiego wygląda. To człowiek pokroju osób, które obecnie rządzą w Iławie i to zarówno na szczeblu miasta i powiatu. Iława do 1990 r. nabiera się na czułe i okrągłe słówka ludzi, którzy zbyt wiele poza "politykierstwem" nie umieją. To przykre i smutne, ale prawdziwe. |
|
| maruda |
| Niedziela 08-03-2009 |
|
14806. | Odnośnie wpisu numer: 14802 W obecnej chwili nie ma żadnych pojazdów poruszających się z prędkością bliską prędkości światła. Ile lat musi upłynąć, żeby skonstruować taki pojazd, bo tylko ON, że sie tak wyrażę, pozwoli na "konsumpcje " ewentualnych odkryć.
W obecnym czasie , miast "fantasmagoriami", ludzie winni zająć sie przede wszystkim uporządkowaniem życia na ziemi /żeby człowiek nie był człowiekowi wilkiem", itp/. Miliardy ludzi głoduje, miliony umierają z głodu, nauka nie może poradzić sobie ze zwykłym katarem, a Tomasz Orlicz proponuje zabawę SF. Panie Tomaszu, gdzie Pan żyje? Niech Pan zejdzie na ziemię i sporzy na to co nas otacza w sposób bardziej, tfu, na psa urok, bardziej przyziemnie i okiem zwykłego człowieka /a jest nas, bagatela, 90% populacji/. |
|
| Natasza_Pegeerówka |
| Niedziela 08-03-2009 |
|
14805. | Polscy drogowcy chcą pozbyć się zadrzewień, a w Anglii...
22 marca 2005 roku posadzono 50-milionowe drzewo przydrożne licząc od 1958 r. Drzewo zostało uroczyście zasadzone przez Ministra Transportu podczas otwarcia kolejnego odcinka autostrady A21 w Lamberhurst. Zadrzewienia przy drogach zarządzanych w Anglii przez Agencję ds. Autostrad zajmują już 15 tysięcy hektarów (!). W dodatku drogowcy tamtejsi od 2003 roku realizują program ochrony bioróżnorodności. W nasadzeniach stosowane są gatunki zagrożone takie jak topola czarna Populus nigra.
W ciągu dwóch lat drogowcy stworzyli na swoich terenach 15 obszarów podmokłych, 100 kilometrów żywopłotów, w czterech miejscach utrzymują dzięki koszeniu kwietne murawy. Dzięki terenom zielonym sieć dróg wpisywana jest w sposób bezkonfliktowy w krajobraz i środowisko przyrodnicze. |
|
| Leon Kłonica vel Kuraś |
| Niedziela 08-03-2009 |
|
14804. | Mam swoje lata, mieszkam w mieście. Dziadek był za Dmowskim.
Ojciec należał do ZSL, mnie ciągnęli też do ZSL-u. Nie poszedłem.
Dziś byłbym może posłem albo ministrem, a jestem dupkiem krasym.
Może się zapiszę do nich, to choć kwatere dobrą mi przydzielą. |
|
| ORMOWCZYK |
| Niedziela 08-03-2009 |
|
14803. | Istota świata, jego powstanie, ewolucja, a nawet to, ze wogóle nie było żadnych jego narodzin należy do niepojętych ludzkiemu rozumowi zjawisk. Stąd domysły i przypuszczenia. Sam prof Wolszczan powadał, że bez założenia istnienia siły boskiej, czyli Boga, człowiek nie jest wyznaczony do pojęcia istoty świata. |
|
| Męczennik z Polski |
| Niedziela 08-03-2009 |
|
14802. | Odnośnie wpisu numer: 14800 14801 No i masz babo placek! Ja chciałem zagaić dyskusję o niebie, a oni i tak gaworzą o chlebie. A może by tak jednak odnieść się do zagadnienia szerzej? Bardziej konstruktywnie, hę? Podpowiedź pierwsza: Kepler będzie obserwował non stop przez trzy lata około sto tysięcy gwiazd. Przez ten czas powinien odkryć kilkadziesiąt - kilka tysięcy (!!!) planet ziemiopodobnych, oceniając tym samym po raz pierwszy w historii szacunkowe prawdopodobieństwo zaistnienia właściwych korelacji, które są niezbędne do powstania życia. Przypomnę może dla ścisłości, że już teraz niektórzy naukowcy przebąkują na głos, iż planet podobnych do ziemi może istnieć tylko w naszej Galaktyce miliard, a może nawet więcej. Liczba ta, pomnożona przez setki miliardów galaktyk, daje przeogromną wartość potencjalnych siedlisk życia w kosmosie. Pytam się więc - po co niepotrzebnie angażować Boga (grubo przed czasem właściwych odkryć i odpowiedzi na być może fundamentalne pytania), ryzykując tym sposobem narażenie się na niepotrzebny i ośmieszający zarzut jakowejś indolencji intelektualnej? |
|
| Tomek Orlicz |
| Niedziela 08-03-2009 |
|
14801. | Lenin przeminął, Orlicz przeninie, a słowa moje nie przeminą:
Bóg był od zawsze i będzie w nieskończonośc. |
|
| Męczennik z Polski |
| Sobota 07-03-2009 |
|
14800. | Jako, że jedność poglądów /o czym często przypominam na różnych forach/, nie jest za dobra, przytaczam tekst znaleziony na ulubionym "blogowisku". Proszę pamiętać, że wielość poglądów, to motor postępu. Sąsiadom za miedzy, a w szczególności "bandzie trojga" polecam ten tekst!
"Lancelot (...)
To mnie takie różne pierdółki do łysego łba przychodzą i mieszają "porządek wszech rzeczy". Wszyscy na naszym nieocenionym i najlepszym (serio!) portalu BM24 jesteśmy jednomyślni i zgadzamy się ze sobą jak w rodzinie. Fajnie!
Ale mnie to uwiera i martwi, że nie mamy "worków treningowych", albo "chłopców dobicia"czyli tzw, konstruktywnej opozycji z którą można by podyskutować, od czasu do czasu nawet się pospierać (oczywiście w ramach konstruktywizmu) a nawet troszkę pokłócić. Boję się po prostu, że jednolitość poglądów, wpisów i charakterów może nas zdegenerować i spowodować samounicestwienie poprzez znudzenie sobą. Jak myślicie? Jest w tym ziarnko prawdy, czy mnie po prostu takie głupoty łażą po łysinie???" |
|
| Natasza_Pegeerówka |
| Sobota 07-03-2009 |
|
14799. | Ruszyła misja kosmicznego teleskopu Kepler (odpukać w niemalowane czółko - z powodzeniem), której celem jest poszukiwanie planet podobnych do ziemi nie tylko pod względem wielkości, ale także (a może przede wszystkim) znajdujących się w tak zwanej sferze życia, umożliwiającej utrzymanie na swych powierzchniach wody w stanie ciekłym, a co za tym idzie potencjalnych warunków niezbędnych do powstania życia. Informacji o tejże misji (którą odczytałem na onet lajcie) towarzyszy multum komentarzy, w których niczym makaron na uszach przewija się głównie problematyka... boskiej interwencji w kreowaniu życia ziemskiego i równie liczna masa pochodnych bzdur. |
|
| Tomek Orlicz |
| Sobota 07-03-2009 |
|
14798. | Skoro Grzymowicz wygrał wybory w Olsztynie, to dlaczego u nas w Iławie nie może zostac burmistrzem jeszcze lepszy człowiek: Pietrek Żuchowski z PSL, viceminister. Pierwszy na niego odam głos i namawiam wszystkich, którym obrzydli dotychczasowi, etatowi działacze PO, PIS, SLD i LPR. Jeden wszakże warunek postawmy: musi pozbyc się w Ratuszu ludzi Hordejukowej i Żylińskiego.
Czekam na dyskusję w temacie, gdyż czas na zmianę. |
|
| Sobota 07-03-2009 |
|
14797. | Z cyklu samo życie - czyli; sprawozdanie z Gali Sportu w Lubawie zapodane przez słynnego onegdaj felietonistę.
"Na Galę przybyłem, zobaczyłem i dotrwałem do 2-go zawodnika na liście najpopularniejszych sportowców Ziemi Lubawskiej. Pierwszego nie poznałem. Nie byłem w stanie już dłużej zdzierżyć.
Mam bardzo mieszane uczucia, czy zrobić z tej imprezy notkę? Zszokowany jestem po raz kolejny zachowaniem burmistrza. Ten facet jako jedyny występował w rozpiętej marynarce. Ba, ten facet idąc przez środek hali, jako jedyny podciągał spodnie... SZOK!!! "
Nie udało się chwycić za nogawkę /ten niedobry Burmistrz, wziął im podciągnął/.
PS. "Jak długo jeszcze Katylino będziesz nadużywał naszej cierpliwości
Jak długo będzie miotał tobą ten twój szał..." |
|
| Natasza_Pegeerówka |
| Sobota 07-03-2009 |
|
14796. | Jeziorak Iława - Zawisza Bydgoszcz 4:1 |
|
| Eskulapski |
| Sobota 07-03-2009 |
|
14795. | Odnośnie wpisu numer: 14785 Zaprezentowałeś logikę iście porażającą. |
|
| Natasza_Pegeerówka |
| Sobota 07-03-2009 |
|
14794. | PSL rozdaje stanowiska na lewo i prawo dla swoih działaczy. Taki bodziec bardzo zachęca młodych do zapisywania się do młodzieżówki PSL. Co wspolnego z ludową partią, z natury wiejską, mają młodzi warszawiacy, łodzianie i z innych miast osobnicy? Polityka i bycie w partii nadal postrzegana jest jako źródło zarobkowania i kariery, nie służenia narodowi. |
|
| Sobota 07-03-2009 |
|
14793. | Odnośnie wpisu numer: 14781 Wiesz pan... Pan to jednak jesteś menda. Zrób sobie człowieku seppuku w czółko. To chorobliwe nabijanie się, to od picia Metaxy albo Wojaka 9%. |
|
| farmer |
| Piątek 06-03-2009 |
|
14792. | Odnośnie wpisu numer: 14789 Kto widział rozjechaną żabę przez walec drogowy , ten niebawem ujrzy tego padalca z Centrum Kultury rozjechanego przez Następcę po Ptaszniku. Już on pracy w Iławie nie znajdzie za podłośc, jaką wyrządził Ewie. U nas nie bedzie miejsca dla gnid urzędniczych. |
|
| benek |
| Piątek 06-03-2009 |
|
14791. | Odnośnie wpisu numer: 14789 Burmisrzem, starostą i innymi włodarzami naszego miasta Iławy chyba niedługo zainteresuje się jeden z popularnych programów telewizyjnch i pokarze wszystkim co oni robią w naszym światku, jak obsadzają miejsca pracy i kim. Już nie mogę się doczekać.
A to, co zrobił Woźniak z Ewą Wiśniewską, jest karygodne. Nie rozsiadaj się na swoim stołku Tomku, bo niedługo na nim posiedzisz. |
|
| Elwira |
| Piątek 06-03-2009 |
|
14790. | Odnośnie wpisu numer: 14786 Pan Krzysztof Harmaciński przyjął metodę Edwarda Gierka, który jeździł po różnych pegeerach, spółdzielniach produkcyjnych, remizach strażackich. Wybory ma wygrane w cuglach w pierwszej turze. Tu nawet nikt nie powinien Harmacińskiemu stawać na drodze do wójtowania.
Próżny wasz wysiłek, szanowni obywatele. " Lasciate ogni speranza, voi chentrate" (Porzućcie wszelką nadzieję, wy, którzy tu wchodzicie) - głosi napis nad bramą piekielną w poemacie Dantego: "Boska komedia".
Ludzki żywot to przecież komedia, gdzie tylko aktorzy się zmieniają. Za 30 tys. lat znów przyjdzie lodowiec i wszystko ładnie wyrówna. |
|
| Plewa 2009 |
| Piątek 06-03-2009 |
|
14789. | Ewa Wiśniewska przyjmowała do pracy w ICK... żółtodzioba Tomasza Woźniaka. Minęło ładnych kilka lat. Teraz mały chomik zwymiotował
na... lamparcicę.
W życiu jest jak w przyrodzie - obowiązują te same twarde reguły lub
kompletny brak reguł. Przyzwoitość nie zna ceny. Zwłaszcza na scenie
publicznej, zwłaszcza w pobliżu polityki.
Chłopcze z przygarbem kręgosłupa, nie tylko kostnego! Zobaczysz jak szybciutko i po tobie posprzątają... |
|
| KTOŚ blisko z tego bagna |
| Piątek 06-03-2009 |
|
14788. | Nie ma większej świni od Palikota. |
|
| Piątek 06-03-2009 |
|
14787. | Odnośnie wpisu numer: 14780 Kolejny cytat:
"(...) Na koniec przypomnę Ci cichutko, że mój kościół trwa już ponad 2000 lat i ma się całkiem dobrze (...)".
No baaa :D się wie :D
Ale co, jak i dlaczego tak trwa, to inteligentny przeczyta, przemyśli i zrozumie, a ten "inny" posłucha ciebie i z tobą się zgodzi, bezkrytycznie pomagając rozwijać ten "biznes" tfuuuuuu, utrzymywać i rozijać kościół trwający już ponad 2000 lat.
A ja więcej z tobą na "ten temat" polemizować nie zamierzam, bo cię nie przekonam a nawet nie miałbym takiego zamiaru. |
|
| Iławianin, lat 48 |
| Piątek 06-03-2009 |
|
14786. | Bardzo proste jest wygrywanie wyborow na wójta:
uczestniczy we wszyskich otwarciach sklepów, chodników, nowych uliczek. Remonty remiz strazackich, by na wszystkich zebraniach sołtysów witać się, a szczególnie z babciami moherowymi. Odwiedzać indywidualnie gospodarzy. Tak postępuje Harmaciński i trzyma sie zdrowo na stanowisku. |
|
| badacz nastrojów społecznych |
| Piątek 06-03-2009 |
|
14785. | Odnośnie wpisu numer: 14782 Służę rozwinięciem tematu:
- Urząd Miasta nie jest prywatnym folwarkim burmistrza, w polityce kadrowej powinny obowiązywać zasady, jakie, dodaj sobie.
- Tadeusz Socha zna pracę Urzędu od podszewki, pracuje tam chyba ponad 25 lat, robił swoje, służbowo był lojalnym wobec szefa, nie miał więc powodów by rezygnować z pracy, co nie znaczy, że dmuchał w jedną trąbkę.
- Analiza wyników wyborów w poszczególnych okręgach, METODY zastosowane w dniu głosowania, obecne "wynagradzanie" zasłużonych wiosek, dają odpowiedź jak można wygrać wybory mając przeciwko sobie większość. Drudzy, mniej operatywni przegrywali w ostatnich dwóch wyborach, więcej szczegółów na łamach lokalnej prasy po wyborach, znane więc w powiecie, tyle o kontekście.
- Mimo postu zaczynasz sączyć jad trucizny, silentium, sine ira et studio... |
|
| kenod |
| Piątek 06-03-2009 |
|
14784. | Ludzie! (czy to z Susza czy z Iławy czy z jakiegokolwiek innego miejsca).
Skończcie już z tym Palikotem, przestańcie go już przytaczać i się na niego powoływać - przestańcie się ośmieszać!!!
Palikot to polityczny pajac, pozorant ciężkiej parlamentarnej pracy i cwaniak spod ciemnej gwiazdy jakich mało. Mieliśmy już takiego wcześniej o nazwisku Lepper!!!
Ci ludzie dla punktów w sondażach, rozgłosu i władzy są w stanie stworzyć dosłownie każde widowisko, tj. błazenadę i są skłonni do każdych działań, a ich działalność faktycznie rujnuje nasz kraj, destabilizuje system polityczny i szkodzi kulturze politycznej.
Po co Pan Tusk takiego gada trzyma i dokarmia, no bo przecież Lepper nie miał nikogo nad sobą prócz wyborców raz na cztery lata. Chyba te grube melony Palikota, jego wpływy i kontakty biznesowe są nieocenionym dobrem dla PO. Bo czym byłaby PO bez "wielkiej kasy", która za nią stoi i pilnuje swoich interesów !!! |
|
| była żona Palikota |
| Piątek 06-03-2009 |
|
14783. | W Kurierze pojawił sie kolejny tekst Pana posła Adama Żylińskiego.
Tekst jak tekst, pełen pompatycznych wynużeń na temat rozwoju Iławy za czasów wspaniałej kadry kierującej dziś miasteczkim, jakich w Polsce "setki".
Wg pana Posła, Iława należy do miast jedych , które wyprzedzają czas, prą naprzód w rozmachu, oczywiście dzieki tak wspaniałym kierującym. Kto czyta tekst, a nie zna Iławy, myśli, że jest ona jedynym ośrodkiem, w którym w Polsce znależiono sposób na fascynujacy rozwój. W ostanim akapicie tekstu, aż prosiło się zaznaczyć, że za rok kolejne wybory i czas przpomnieć kto dale chce rządzić miastem: ADAM ŻYLIŃSKI! |
|
| badacz nastrojów społecznych |
| Piątek 06-03-2009 |
|
14782. | Odnośnie wpisu numer: 14775 "Odnośnie sekretarza T. Sochy, prywatnie może i nie przepadał za burmistrzem, tak jak większość mieszkańców."
Jeżeli mogę prosić o rozwinięcie myśli, to byłbym wielce zobowiązany.
Chodzi mi w szczególności o te rozdarcie Pana Tadeusza /tylko współczuć przez tyle lat cierpieć/.
Interesuje mnie też owa większość, w kontekście dokonanego wyboru go na Burmistrza. Na jakich badaniach oparłeś swoje stwierdzenie?
Myśle, że jeżeli tak współczujesz Panu Tadeuszowi, to doradź mu, żeby zrezygnował z pracy, bo po co u licha ma tak cierpieć! Wnioskuję również, że musi to być Twój dobry znajomy!
PS. Apel do Pana Burmistrza. Niech się Pan zlituje i skróci męki "tadeuszowe" - szkoda chłopa. Swoja drogą, radze Panu chodzić po korytarzach mając plecy tyłem do ściany! |
|
| Natasza_Pegeerówka |
| Piątek 06-03-2009 |
|
14781. | Odnośnie wpisu numer: 14776 Musisz się zdecydować kim jesteś: czy hodowcą, czy obrońcą "biednych" i "uciśnionych" urzędasów. Ten, który odpowiada za wszystko jest be,
a ci, którzy mu robią obok pióra - są w porzo? To mi wygląda na co najmniej schizofrenię. |
|
| Natasza_Pegeerówka |
| Piątek 06-03-2009 |
|
14780. | Odnośnie wpisu numer: 14771 „Troszkę szacunku dla ludzi niewierzących ale mimo to żyjących w zgodzie z moralnością ogółu. Troszkę szacunku dla innych religii które akurat teraz mają czas karnawału na przykład.”
Przyznam się bez bicia, że nie rozumiem iławianinie o co Ci biega!
Wskaż mi proszę fragment mojej wypowiedzi, do której można odnieść Twój zarzut. Nigdy nie twierdziłem, że 100% czytelników tego forum, to katolicy.
„No chyba że powołacie inkwizycję II, no to wtedy pokażecie po raz kolejny gdzie: wiara, biblia, człowiek a gdzie kościół jako instytucja.”
Tego to już wcale nie rozumiem. Chyba się za bardzo rozpędziłeś!
Na koniec przypomnę Ci cichutko, że mój kościół trwa już ponad 2000 lat i ma się całkiem dobrze.
Przesłaniem mojego postu było tylko, dla niektórych być może, to zbyt wiele, że jest okres Wielkiego Postu, w którym katolicy Czekaja na przyjście swego Zbawiciela.
Prosiłem o uszanowanie tego, w szczególności przez ateistów.
Na dowód, że życzę Panu i innym wszystkiego dobrego wiersz znaleziony w necie.
Przemyślenia na Wielki Post
Na pięcioliniach chorych uczuć
czarny ksiaże rozkłada swe nuty
nie posiadając się z radości
że kryje go kokon przędzy zatrutej
Tak swą muzyką pokus i nienawiści
słabe serca poi jadem trucizny
zapomniany przez ludzi czerpie korzyści
zostawiając w zamian rany i blizny
Słuchaj więc mój przyjacielu
nim twoja myśl w czyn sie zamnieni
toż jesteś jednym z tych wielu
co dla Wieczności stworzeni
To przecież obiecał nam Boży Syn
a Jego słowo Światłem w ciemności
więc swoją drogę układaj z Nim
a poznasz owoc prawdziwej miłości |
|
| Natasza_Pegeerówka |
| Piątek 06-03-2009 |
|
14779. | Odnośnie wpisu numer: 14772 "(...) I na dokładkę może jeszcze zapodaj sobie przed snem ostatnie dwa zdania, te dotyczące Clintona i edukacji. Wyrywasz zdanie z kontekstu i żądasz wyjaśnień? "
Sprawiłeś mi Pan wielką radość,tą swoją odpowiedzią /i tak sobie myślę, że nie tylko mnie/. Radość moja jest potrójna. Raz, że wielce mądra i uczona. Drugi raz, że uzupełniłeś swój felieton, który dopiero w połączeniu z tą wypowiedzią, nabrał odpowiedniego blasku. Trzeci raz to, że zdecydowałeś się na odpowiedź. Odpowiedzią swoją spowodowałeś, że dalsza dyskusja na temat nie ma sensu, bo wszystko zostało powiedziane.
Co do wzmiankowanego Clintona, to nie potrzebuje zapodawać tychże słów, tym bardziej przed snem /wtedy odmawiam modlitwę i rozpamiętuję................./, bo pamiętam je od samego początku jego prezydentury.
I tak już na sam koniec; nie wyrywam słów z kontekstu i nie żądam wyjaśnień - jakbym śmiał. |
|
| Natasza_Pegeerówka |
| Piątek 06-03-2009 |
|
14777. | Odnośnie wpisu numer: 14772 [Do Tomka Orlicza:]
Daj spokuj [...], nie podniecaj sie. Osoba, do ktorej sie zwracasz,
nie istnieje, to byt tylko wirtualny dziajajacy pod róznymi maskami.
W Suszu jest nikim, nie ma go. |
|
| znam go |
| Piątek 06-03-2009 |
|
|
|