|
35154. | Odnośnie wpisu numer: 35151 Oczko wodne przy Osiedlu Ostródzkim to drugie, po oczku wodnym za warsztatami budowlanki, które można w swoisty rekreacyjno-sportowy sposób zagospodarować. Jednak koszty mimo wszystko idą w setki tysięcy. Nie teraz więc, idioci!
Albo rekreacja, albo nowy wizerunek miasta przed Głównym Dworcem, by turysta, kiedy z Pendolino wygramoli się, nie wpakował się w zarośla, a doznał szoku wizerunkowego na tle Iławy.
Skoro jednak nie gospodarka was boli, a rekreacja (przejadanie kasy) w tle oczek wodnych, to widzę takie rozwiązania.
Jedno i drugie oczko ma bagienny drzewostan, jak wierzby płaczące, te stare sprzed dziesiątek lat, oraz osiki i, jak się nie mylę, nawet olchy. Bagienko należałoby nawodnić. Wpuścić raki i karasie oraz cierniki z kijankami, by to przyciągnęło wiosną parę dzikich kaczek. Wokół bagienka widziałbym kilka ławeczek, a za nimi okrężna ścieżkę z porządnego asfaltu do łyżworolek. Dalej od stawu i zieleni, nieco w polu, boisko małe dla dzieciaków do piłki nożnej z brameczkami przenośnymi, montowanym na stałe. Boisko do siatkówki plażowej obowiązkowo drugie. Z gimnastyki: drążki. Konieczna będzie równoważnia, krata do wspinania. Też drabinka pozioma. Nie zapominamy o siłowni pod chmurką. Takie są moje marzenia w temacie rekreacji napowietrznej.
Przejadamy? I udajemy, że nic się nie stało? A po nas choćby potop? |
|
| Marszałek |
| Iława, Poniedziałek 09-05-2016 |
|
35153. | Szanowna redakcjo Kuriera!
W miejscowości Wola Kamieńska jest problem agresywnych psów Pana Włodzimierza Estkowskiego. Trzy owczarki niemieckie wieczorami oraz nocami, czasami w ciągu dnia, notorycznie uciekają z posesji i grasują po okolicy wzbudzając strach i przerażenie.
Fakt ten był wielokrotnie zgłaszany na policję, ale nic w tej sprawie się nie dzieje.
W ubiegłym tygodniu te psy zaatakowały i zagryzły na śmierć 4 daniele u Pana Mirosława Kowalskiego w pobliskim Szałkowie. Oczywiście została wezwana policja - i dalej nic.
Kilka dni temu te psy zaatakowały na pastwisku bydło Pana Antoniego Kalbarczyka z Woli Kamieńskiej. Ponownie została zawiadomiona policja, ale sytuacja nie uległa zmianie, bo dzisiejszej nocy psy znowu grasowały po okolicy.
Z tego co mi wiadomo, takich zawiadomień na policję jest dużo więcej. Psy atakują osoby spacerujące lub jeżdżące rowerami, ale ten Pan czuje się nietykalny.
Nie wiem na co czeka policja - aż dojdzie do tragedii...? Przecież tu chodzi o bezbronne dzieci.
Proszę zainteresujcie się tą sprawą zanim będzie za późno. |
|
| Jan |
|
35152. | Przysłuchiwałam się w kolejce do lekarza dyskusji o demonstracji KOD-u.
Wreszcie usłyszałam taki tekst: "Za Tuska to było lepiej".
Nie wytrzymałam.
"Proszę Pani, a co było lepiej? Proszę wymienić tylko jedną rzecz"
"No na przykład przeszłam na emeryturę w wieku 55 lat"
"A wie pani kto ten wiek emerytalny podniósł?"
"No ten idiota Kaczyński! Udało mi się przed nim uciec!"
"Właśnie, że nie! Podniósł właśnie Tusk! Pani się jeszcze udało, innym nie"
"Milcz smarkulo, mama cię nie wychowała"
Durne społeczeństwo mamy, durne do sześcianu. |
|
| Ola Mała |
|
35151. | Odnośnie wpisu numer: 35146 Ja uważam, że radni akurat w tym przypadku zaproponowali dobre inwestycje.
Oczko na ul. Ostródzkiej... No przyznam, że nigdy nie zastanawiałem się nad zagospodarowaniem tego terenu ale pomysł wydaje mi się wspaniały. Mieszkając w Warszawie byłem świadkiem zagospodarowania małego osiedlowego Jeziorka "Balaton" na Gocławiu i przyznam, że z wielkiego "G" można zrobić coś miłego dla mieszkańców osiedla. Pomysł o wiele lepszy niż ten skwer przy ratuszu.
Fontanny na Starówce. Pełna zgoda. Choć wolałbym je zburzyć i postawić nowe (może coś na podobę żaglówek?). Ale wiem, że póki co nie ma pieniędzy więc pomysł mi się podoba. Zwłaszcza, że np. ta wystawa znaczków za taką kwotę brzmi śmiesznie.
Przystanek na Gajerku... Hmm, najpierw to bym proponował poprawić w ogóle komunikację w Iławie. Chociaż wiem, że to trudne zadanie.
Nie zgodzę się jednak z pomysłami podświetlenia MOPS-u czy czujniki ruchu na przejściach, bo to już uważam za zbędne inwestycje obecnie. |
|
| Łukasz Tulwiński |
|
35150. | Odnośnie wpisu numer: 35144 Przebieg sesji jest dostępny, każdy może się zapoznać. Zanim więc chce się rzetelnie zabrać głos na forum chcąc ugryźć rozmówcę, należałoby nauczyć się czytania ze zrozumieniem. Stoi wyraźnie napisane "konkluzje po sesji", a nie "wnioski po komisji"
Jeśli tak "twórczo" przebiegają posiedzenia komisji jak sesje, to gratuluję! |
|
| ktosik |
|
35149. | Odnośnie wpisu numer: 35146 Przeczytałem wcześniejsze propozycje Pana Burmistrza i te złożone przez radnych teraz.
Dlaczego nie uwzględniono pomocy tym rodzicom, których dzieci nie dostały się do przedszkola? Czy nie było żadnej możliwości znalezienia i przystosowania miejsca, gdzie można by stworzyć grupy dla 3-latków? Czy nie można dofinansować pobytu w prywatnych przedszkolach tych dzieci? To jest jeden z realnych problemów iławian!
Podoba mi się propozycja zapłacenia za szczepienia na pneumokoki choć części naszych iławskich dzieci. Proszę, żeby robić coś więcej w kierunku prorodzinnym w naszym mieście.
Sprawa druga - do kogo trafią przewidywane dla urzędników podwyżki? Do dyrektorów i wicedyrektora miejskich jednostek takich jak ICK lub ICSTiR, którzy nie wykazują się żadnymi inicjatywami, a mieszkańcy okazują jawne niezadowolenie działaniami a raczej ich brakiem podległych ich jednostek?
Chciałbym, żeby w końcu nam mieszkańcom żyło tu się lepiej. Jeśli jest taka możliwość dzięki tym 4 mln, to apeluję do radnych i Pana burmistrza żeby to spowodować. |
|
| Wiktor |
| Iława, Niedziela 08-05-2016 |
|
35148. | Piłkarze Jezioraka rozgromili na swoim boisku zespół Mewy Smykowo (koło Ostródy) wynikiem 14:0.
Ostatniego gola meczu zdobył debiutujący w seniorach 16-letni Grzegorz Kochalski.
Warto dodać, że przed meczem byliśmy świadkami pięknej uroczystości. Kapitan Krzysztof Kressin wstąpił w związek małżeński z Panią Kamilą. |
| |
Fatal error: Call to undefined function autolink() in /guestbook.php on line 1288
|